Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлено адмінвідповідальність за порушення законодавства у сфері лобіювання

Реклама

У "Голосі України" офіційно опублікований Закон від 21.03.2024 № 3620-IX, яким передбачено внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері лобіювання.

Цей Закон набирає чинності з дня введення в дію Закону "Про лобіювання", а саме через 2 місяці з дня початку функціонування Реєстру прозорості, але не пізніше 1 січня 2025 року.

У КпАП запроваджено новий вид адміністративного стягнення у вигляді заборони здійснення лобіювання, яке може застосовуватися тільки як додаткове.

Заборона здійснення лобіювання призначається судом строком на один рік, коли її спеціально передбачено в санкції статті.

У Кодексі встановлено відповідальність за:

  • здійснення лобіювання особою, яка не отримала статусу суб'єкта лобіювання, або статус якої припинений або зупинений, у вигляді штрафу від п'ятдесяти до ста нмдг (850-1700 грн). За повторне порушення - штраф від двохсот до п'ятисот нмдг (3400-8500 грн);

  • здійснення лобіювання особою, яка при набутті статусу суб'єкта лобіювання не повідомила про наявність обставин, що виключають можливість такої особи бути суб'єктом лобіювання - штраф від п'ятисот до однієї тисячі нмдг (8500-17000 грн);

  • неподання або несвоєчасне подання звіту щодо лобіювання до Реєстру прозорості - штраф від п'ятдесяти до ста нмдг (850-1700 грн). Повторне порушення - штраф від трьохсот до чотирьохсот нмдг (5100-6800 грн) із забороною здійснення лобіювання строком на один рік;

  • неподання або несвоєчасне подання до НАЗК заяви про зупинення або припинення статусу суб'єкта лобіювання або заяви про виключення з Реєстру прозорості відомостей щодо фізичної особи, яка здійснює лобіювання від імені юридичної особи - суб'єкта лобіювання, - штраф від ста до трьохсот нмдг (1700-5100 грн);

  • порушення встановлених законом обмежень щодо предмета лобіювання або здійснення лобіювання в комерційних інтересах особи, яка не може бути бенефіціаром, чи на замовлення особи, яка не може бути клієнтом, або фінансування лобіювання за рахунок коштів (засобів), які не можуть бути джерелом фінансування - штраф від однієї тисячі до двох тисяч нмдг (17000-34000 грн).

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням. 

Читайте також:

Як Закон про лобіювання визначив поняття лобіювання

Чи відповідає український закон про доброчесне лобіювання європейським практикам?

Закон про лобіювання в діяльності комплаєнc

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини