Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Грантові програми для ветеранів: умови, оподаткування

Реклама

З 10 квітня Уряд запустив нові грантові програми для ветеранів на старт або розвиток власного бізнесу.

Програмами передбачено надання грантів:

  • 250 тис грн - для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;

  • 500 тис грн - для дружини/чоловіка учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць; 

  • 1 млн грн - для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Заявки на отримання гранту потрібно подавати через портал Дія

Гранти на 500 тис грн та 1 млн грн надаватимуться за умови співфінансування з отримувачем - 30% коштів має вкласти в свою справу отримувач гранту, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Грантові кошти підприємець може використати на придбання обладнання, сировини, матеріалів, оренду приміщення та транспортних засобів, необхідних для реалізації свого бізнес-проекту, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, оплату послуг з маркетингу та реклами.

Хто може подати заяву про отримання гранту?

Грантова програма створена для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також їхніх дружин або чоловіків.

Грант може отримати ФОП або фізична особа, яка планує відкрити власний бізнес. Участь у грантовій програмі неможлива для тих, хто: 

  • перебувають і ведуть діяльність на окупованій території, в росії або білорусі;

  • перебувають під санкціями;

  • мають відкриті провадження у справі про банкрутство;

  • зареєстровані як кредитні або страхові організації, інвестиційні або недержавні пенсійні фонди, учасники ринку цінних паперів та ломбарди;

  • займаються обміном валют, виробництвом або виготовленням зброї, алкоголю чи тютюнових виробів;

  • притягнені до кримінальної відповідальності через корупцію;

  • мають державну заборгованість.

Чи виникають зобов'язання перед державою в разі отримання гранту?

У разі отримання гранту ви маєте:

  • створити кількість робочих місць, що відповідає розміру гранту; 

  • провадити діяльність не менше 3 років;

  • сплачувати податки.

Важливо: робочі місця потрібно створити протягом 6 місяців з моменту отримання коштів і підписати з працівниками контракт мінімум на 2 роки.

Чи оподатковується грантова допомога від держави?

Ні. Гранти не оподатковуються. Сплачувати податки за нього не потрібно.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням 

Важливо! Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабмін. На цей час у чинному Переліку № 867 значиться тільки два надавачі:

1) Український культурний фонд;

2) Фонд розвитку підприємництва.

У статті "Гранти на власний бізнес учасникам бойових дій: умови надання" зазначено, що відповідно до п. 1 Порядку № 738 джерелами фінансування надання грантів отримувачам є кошти:

1) Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття за таким напрямом видатків, як мікрогранти на створення або розвиток власного бізнесу з метою сприяння зайнятості населення;

2) державного бюджету, що надходять на рахунок "Фонд підтримки малого та середнього бізнесу" Мінекономіки, відкритий у Національному банку, на який зараховують добровільні внески (благодійні пожертви) від фізичних і юридичних осіб приватного та/або публічного права в національній та іноземній валюті.

Оскільки цих надавачів не вказано в Переліку № 867, то гранти, надавані відповідно до Порядку № 738, для цілей оподаткування не вважаються бюджетними. Детальніше читайте у статті "Гранти на власний бізнес учасникам бойових дій: оподаткування".

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини