Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки оприлюднило прогноз відновлення економіки України

Реклама

Міністерство економіки опублікувало сценарії у своєму квітневому консенсус-прогнозі. У прогнозі враховані як припущення експертів, що війна закінчиться у 2024 році, так і припущення, що вона триватиме довше.

Абсолютна більшість експертів вважають, що економіка й далі зростатиме за обома сценаріями. Так, експерти, які припускають закінчення війни у 2024-му році, уже в наступному, 2025 році, прогнозують зростання реального ВВП у середньому на рівні 5%, а інші експерти мають більш стриману оцінку - зростання на рівні 3,5%. Але навіть така оцінка включає в себе великий розбіг значень - від падіння на 1,3% до зростання на 6%.

Для поточного 2024 року консенсусна оцінка порівняно з попередньою дещо погіршилася. Так, за прогнозами експертів зростання ВВП у 2024 році очікується на рівні 3,6% (порівняно з оцінкою 4,2% станом на жовтень 2023 року), що загалом може бути пояснено ефектом більш високої бази 2023 року. Водночас такі оцінки на 2024 рік також зберігають певну варіативність - від 2,1% до 5%.

Широкий діапазон коливань зберігається і за низкою інших показників 2024 року, зокрема відсутня чітка визначеність в експертному середовищі щодо показників в сільському господарстві (від падіння виробництва на 3% до його зростання на 3,4%), імпорту товарів та послуг (від «мінус» 13% до «плюс» 6,7%).

В оцінці інших показників експерти хоч і дають однакові тенденції на поточний рік, але зберігається широкий діапазон коливань. Головними консенсус-меседжами є:

  • вітчизняна економіка критично залежить від обсягів надходжень від міжнародних партнерів, які за прогнозами на середньострокову перспективу поступово зменшуватимуться;

  • на поточний рік експерти розділяють думку, що споживча інфляція буде нижчою, ніж оцінювалася раніше (на рівні 8,5% за рік порівняно з оцінкою 9,1% станом на жовтень 2023 року), але вищою за рівень 2023 року. Стримувати зростання цін у першій половині року в основному буде чинник достатньої пропозиції завдяки ефектам гарних минулорічних врожаїв, надалі чинником прискорення цін стане вичерпання домінантної дії цього чинника на фоні нижчого врожаю 2024 року, а також перенесення в ціни ефекту млявої девальвації гривні. У наступному році, у разі закінчення війни у 2024-му році, інфляція збережеться на рівні 8,2%, а в разі закінчення війни у 2025-му році, навпаки, зросте до 9,2%;

  • під час війни дефіцит бюджету залишатиметься високим, ураховуючи потреби держави (переважно оборони та соціального забезпечення), з подальшим його зменшенням на середньострокову перспективу;

  • реалізація відкладеного споживчого попиту після завершення війни та повернення мігрантів до країни буде важливим чинником зростання, проте масштаби повернення лишаються невизначеними;

  • високий рівень безробіття за його широкого діапазону коливань, у тому числі, є результатом нестачі інформації щодо стану ринку праці, неврегульованості питань щодо методології обліку окремих категорій населення (врахування військовослужбовців, тимчасово окупованих територій та територій, на яких ведуться (велися) бойові дії).

На 2026-2027 роки експерти в основному припускають зростання економіки в рамках програм відновлення та відбудови, що відповідно підвищуватиме роль впливу інвестиційного попиту.

Ураховуючи прогнози експертів, ВВП у 2027 році так і не досягне рівня 2021 року: становить 91% рівня 2021 року для сценарію закінчення війни у 2024 році, та 88% - для сценарію більш тривалої війни.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні. 

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини