Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін оновив процедуру доповнення Національного переліку лікарськими засобами

Реклама

Кабінет Міністрів оновив процедуру доповнення Національного переліку лікарськими засобами. Відповідні зміни Уряд вніс постановою №494 від 3 травня 2024 року.

Згідно з документом, у разі доповнення Національного переліку лікарськими засобами, які включені до діючого Базового переліку основних лікарських засобів, рекомендованого ВООЗ (WHO Model List of Essential Medicines), державна оцінка медичних технологій не проводиться за умови, що такі лікарські засоби з аналогічною міжнародною непатентованою назвою (діючою речовиною) і формою випуску зареєстровані в Україні та виробляються згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України чотирма або більше різними виробниками.

«WHO Model List of Essential Medicines - один із ключових документів, яким керуються країни під час вибору медичної продукції, що повинна задовольняти першочергові потреби населення, бути якісною, широкодоступною та прийнятною за ціноутворенням для всіх рівнів системи охорони здоров'я. Базовий перелік лікарських засобів періодично оновлюється Всесвітньою організацією охорони здоров'я з урахуванням нових передових препаратів, які спрямовані на лікування від різних захворювань, у тому числі й тяжких, як, наприклад, онкологічні», - зазначають у Міністерстві охорони здоров'я.

Зміни дають можливість розширити Національний перелік лікарських засобів новими, ефективними, безпечними та якісними препаратами, які наявні в останній редакції документа.

Ліки, які будуть додаватися до списку, мають бути представлені на фармринку України не менш як чотирма різними виробниками. Це забезпечуватиме дотримання принципу збалансованості, що сприятиме:

  • збільшенню доступності медичних препаратів шляхом нарощування кількості фармацевтичних виробників, що, відповідно, стимулюватиме конкуренцію на фармринку України;

  • зниженню цін на лікарські засоби;

  • збільшенню показників затребуваності та актуальності медпрепаратів;

  • зниженню ризиків дефіциту відповідних ліків на фармацевтичному ринку, зокрема, в період дії воєнного чи надзвичайного стану;

  • розвитку фармацевтичних інновацій.

Отримай найважливіші документи для твоєї бізнес-галузі. ІТ-індустрія, АПК, фармацевтична й харчова промисловість - кожна галузь знайдеться в LIGA360. Витрачай час на розвиток бізнесу, а не на пошук інформації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини