Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ поки не планує збільшувати терміни повернення експортної виручки

Реклама

Голова НБУ Андрій Пишний провів зустріч з Американською торговельною палатою в Україні та Європейською Бізнес Асоціацією. Мова йшла, зокрема, про нещодавно прийняті послаблення валютних обмежень та подальші кроки у напрямку валютної лібералізації.

Представники бізнесу підтримали ухвалені НБУ кроки в напрямку валютної лібералізації та зауважили на необхідності здійснення наступних:

  • поступово розширювати встановлені ліміти по дивідендах та переглянути умови щодо виплат дивідендів для ТОВ та великих компаній (адже наразі великі компанії, які затверджують свою фінансову звітність один раз на рік, фактично тільки з 2025 року зможуть здійснити виплату дивідендів).

  • збільшення лімітів за корпоративними картками у гривні для операцій за межами України та надання дозволу перераховувати валюту на рахунки, відкриті у банках за кордоном.

  • також ще існує низка обмежень по оплаті “старих” зовнішніх заборгованостей, які не дозволять бізнесу скористатися інструментом обслуговування платежів за єврооблігаціями.

"Ми розуміємо, що "старі" борги - це виклик для підприємств. Проте валютний ресурс країни є обмеженим, а тому ми поки що не можемо дати змогу бізнесу і обслуговувати, і погашати такі кредити без обмежень. Це б згенерувало багатомільярдний попит на валюту, що підважило б курсову стійкість та макрофінансову стабільність", - зазначив Пишний.

Також Голова НБУ зауважив, що можливості регулятора прямо залежатимуть від рівня відповідальності бізнесу. Він розповів, що існують ініціативи окремих компаній про збільшення термінів повернення валютної виручки. Водночас неможливо одночасно рухатися у різних напрямах: пом'якшувати капітальні обмеження та розширювати терміни повернення експортної виручки. Перші створюватимуть додатковий попит на іноземну валюту, другі - позначаться на зменшенні пропозиції. Робити одномоментно різновекторні речі - дуже небезпечно.  

"Ми маємо перед собою такі цифри: після скорочення строку повернення експортної виручки у листопаді 2023 року для аграрної продукції до 90 днів сальдо надходжень за операціями з нерезидентами за І квартал 2024 року було позитивним і в середньому становило 134 млн дол. США на місяць. Натомість у другому півріччі 2023 році воно було від'ємним (в середньому -1,3 млрд дол. США на місяць).

Ураховуючи все це, запити про збільшення граничних строків розрахунків за аграрною продукцією до 180 днів, а тим більше, до 360 днів за окремими галузями, мають бути переглянуті і узгоджені з нашими можливостями та пріоритетами", - додав Андрій Пишний.

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини