Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Укрспирт" опинився на межі банкрутства - Держаудитслужба

Реклама

Найбільший виробник спирту та державний монополіст ДП «Укрспирт» з квітня 2023 року повністю припинило виробничу діяльність та має багатомільйонну прострочену заборгованість перед держбюджетом та іншими кредиторами. Про це йдеться у висновках Держаудитслужби за результатами фінансового аудиту діяльності підприємства.

У відомстві зазначають, що у 2020 році розпочалася демонополізація і реформування спиртової галузі. За прогнозами, державний бюджет мав отримати близько 5 мільярдів гривень. Приватизацію місць провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» планувалось завершити у 2021 році.

Проте станом на 1 квітня поточного року залишаються неприватизованими 8 підприємств, що входять до ДП «Укрспирт», унаслідок чого «Укрспирт» не отримав 95,7 млн грн запланованих надходжень від приватизації.

Також підприємство понесло понад 70 млн грн додаткових витрат на утримання непрацюючих підприємств і втрати активів на 5,2 млн гривень.

Це зумовило непогашення до кінця 2023 року простроченої заборгованості перед державним бюджетом та іншими кредиторами.

Крім того, унаслідок несвоєчасного виконання рішення Антимонопольного комітету колишнім керівництвом ДП «Укрспирт» підприємство зазнало непродуктивних витрат на сплату нарахованої пені на 33 млн гривень.

Загальна сума виявлених недоліків та порушень під час використання майна і коштів підприємств становить понад 330 млн гривень.

Окремо аудитори звертають увагу, що невиконання ДП «Укрспирт» своїх зобов'язань перед бюджетом та контрагентами призведе до додаткових витрат через сплату штрафних санкцій у розмірі 29,3 млн грн та у разі винесення судами рішень на користь позивачів за іншими справами, - на суму 8,4 млн гривень.

З базою актуальних оголошень про банкрутство та ліквідацію суб'єктів господарювання можна ознайомитися в модулі «Банкрутство» IT-платформи LIGA360, а модуль «Алгоритми дій для бізнесу» містить покрокові інструкції щодо загальної процедури банкрутства, процедури санації та ліквідації. Також у модулі наведено схему загального перебігу процедури банкрутства фізичної особи. Більше інформації за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини