Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вручення повісток роботодавцем та військовий облік для ФОП: що потрібно знати

Реклама

18 травня набув чинності Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку від 11 квітня № 3633-IX.  Законом передбачено, що Кабмін має затвердити Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Уряд виконав цю вимогу, затвердивши Порядок № 560, який також почав діяти з 18.05.2024. Його положення стосуються як громадян України, яких може бути призвано на військову службу, так і їх роботодавців.

У пп. 1 п. 27 Порядку № 560 вказано, що під час мобілізації громадян викликають до ТЦК та СП з метою:

- взяття на військовий облік;

- проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби;

- уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки);

- призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місць проходження військової служби.

Виклик громадян до ТЦК та СП здійснюють через вручення (надсилання) повістки, форму якої наведено в додатку 1. Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Відповідно до п. 31 Порядку № 560 повістки мають право вручати представники підприємств, установ, організацій - на території підприємств (установ, організацій) та в місцях виконання працівниками робіт (обов'язків).

У ч. 3 ст. 22 Закону № 3543 вказано, що під час мобілізації громадянин у разі отримання повістки про виклик до ТЦК та СП зобов'язаний з'явитися у зазначені в ній місце та строк.

Експерти LIGA ZAKON у матеріалі "Оповіщення працівників, вручення повісток та інші вимоги для роботодавців із 18 травня 2024 року" детально розкрили нові правила, які потрібно знати роботодавцям, зокрема, алгоритм оповіщення та делегування працівників до груп оповіщення. Детальніше за посиланням.

Чи потрібно ФОП із найманими працівниками вести військовий облік, читайте у консультації за посиланням

Доступ до аналітики LIGA ZAKON є у рішеннях LIGA360. Залишайте заявку, щоб замовити рішення та отримати презентацію для вашої компанії.

Виникло складне кадрове питання на підприємстві? Допоможе рішення LIGA360. Знайдіть відповіді експертів, аналітику чи алгоритми дій для кадровика. Більше переваг за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини