Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ризики роботодавця: працівник без військово-облікового документа

30 травня 2024, 15:30
2488
0
Автор:
Реклама

З 18.05.2024 суттєво збільшено штраф для посадових осіб підприємств (установ, організацій) за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період в умовах воєнного часу (ч. 3 ст. 210-1 КУпАП). Розмір штрафу - 59500 грн. І серед можливих порушень - прийняття на роботу працівника без військово-облікового документа.

Яким чином не допустити порушення і не наразитися на штраф? Відповідь на це запитання можна знайти у матеріалі "Працівник без військово-облікового документа: як мінімізувати ризики", зокрема, нагадаємо, що відповідно до ст. 24 КЗпП:

При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Отже, у випадках, передбачених законодавством, громадянин зобов'язаний подати відповідний військово-обліковий документ під час укладення трудового договору.

Законодавством визначено обов'язки роботодавця під час прийняття на роботу перевіряти наявність в особи військово-облікового документа.

Нагадаємо, що до 18.05.2024 згідно з п. 20 Порядку № 1487 військово-обліковими документами були:

- для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

- для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;

- для резервістів - військовий квиток.

Проте із вказаної дати видають військово-обліковий документ нового зразка відповідно до Порядку № 559. При цьому військово-облікові документи, оформлені до 18.05.2024 (ті, які були раніше передбачені в п. 20 Порядку № 1487), вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

Докладно про це читайте в публікації "Нова форма військово-облікового документа: як отримати новий і замінити старий".

Отже, КЗпП та Порядок № 1487 дозволяють роботодавцю перевіряти в майбутнього працівника військово-обліковий документ під час прийняття на роботу, однак при цьому в КЗпП (або іншому законодавчому акті) не передбачено заборони на прийняття на роботу працівника без військово-облікового документа, а також вимоги в частині відмови таким працівникам у працевлаштуванні.

З іншого боку, це не позбавляє директора підприємства (який має забезпечити військовий облік) відповідальності за порушення вимог щодо військового обліку.

То як же бути з кандидатом на працевлаштування, якщо в нього немає військово-облікового документа старого або нового зразка, - читайте за посиланням.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Радимо також звернути увагу на такі публікації:

"Мобілізація та військовий облік: штрафи збільшено з 19.05.2024";

"Мобілізаційні зміни - 2024: чи стосуються жінок";

"Військовий облік - 2023: нові вимоги, про які слід знати роботодавцям";

"Чи потрібно ФОП із найманими працівниками вести військовий облік?";

"Бронювання працівників: як інформувати ТЦК та СП із 18 травня 2024 року";

"Оповіщення працівників, вручення повісток та інші вимоги для роботодавців із 18 травня 2024 року".

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини