Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що таке комплаєнс-ризик та кримінальний комплаєнс-контроль?

Реклама

Що таке комплаєнс-ризик та кримінальний комплаєнс-контроль?

З часом власника бізнесу починає турбувати не тільки прибутковість, а і законність його бізнесу.

«Чи правильно я подав документи?»

«Чи правильно я їх заповнив?»

«Чи вчасно я їх подав?»

«Чи не змінилося законодавство?»

І багато інших питань, які не розібрати без професійного юриста. Весь цей комплекс питань можна коротко охарактеризувати як комплаєнс.

Тобто, комплаєнс-ризик - це імовірність певних збитків (як фінансових, так і репутаційних) юридичної особи через невиконання цією юридичною особою вимог законодавства, інших нормативно-правових актів (як державних, так і внутрішніх положень цієї юридичної особи) та правил діяльності бізнесу.

Комплаєнс має цілий ряд виразів та форм і охоплює дуже великий перелік сфер застосування, але основні є:

  • Кримінальний комплаєнс;

  • Комплаєнс у сфері оподаткування;

  • Трудовий комплаєнс;

  • Антикорупційний та санкційний комплаєнс;

  • Антимонопольний комплаєнс;

  • Банківський комплаєнс.

В цьому контексті лише варто надати приклад якісного і відкритого комплаєнс-контролю - це Raiffeisen Bank International. На їхньому сайті можна чітко побачити, як банк регулює те чи інше питання, які заходи використовує для запобігання якогось ризику і що робить для реагування на прояви якогось ризику.

Отже, що таке кримінальний комплаєнс-контроль. Перш за все, варто надати перелік того, що регулює саме кримінальний комплаєнс, оскільки окремі види комплаєнсів пересікаються з кримінальним комплаєнсом.

В той же час, кримінальний комплаєнс стосується запобігання кримінальних правопорушень, які не віднесені до інших видів комплаєнсу. Варто зазначити, що хоч відповідно до Кримінального кодексу України («КК України»), суб'єктом кримінального правопорушення є тільки фізична осудна особа, але це не означає, що юридична особа є повністю недоторканною. Наприклад, Розділ XIV-1 КК України встановлює заходи кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб. Серед цих заходів є штраф, конфіскація майна і ліквідація.

Ці заходи, в першу чергу, направлені на боротьбу з відмивання доходів, використання ресурсів юридичної особи для підкупу службових осіб, надання або обіцянка неправомірної вигоди, фінансування тероризму тощо.

В той же час, антикорупційний комплаєнс направлений на запобігання та виявлення корупційних ризиків в діяльності юридичної особи.

Отримай комплексну інформацію щодо ризиків роботи з контрагентами - у новій LIGA360. Перевіряй 28 ризик-факторів, повне досьє, структуру власності, податкову, судову інформацію, активи та власність, медіаактивність. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні. 

Наприклад, до появи системи Prozorro проведення тендерів та подальше підписання державних контрактів відбувалося «в темну», тобто було абсолютно не зрозуміло, хто і яким чином виграв на підписання того чи іншого державного контракту. З введенням системи Prozorro всі ці процеси стали відкритими для громадськості і тепер будь-хто може переглянути весь шлях будь-якого державного контракту: від оголошення тендеру до оплати за договором.

Тобто, всі питання отримання чи вимагання неправомірної вимоги, зловживання службовими повноваженнями, зловживання впливом - це питання антикорупційного комплаєнсу.

В той же час, хоч відповідальність за порушення антикорупційного законодавства і знаходяться в Кримінальному кодексі України («КК України») (примітка до ст. 45 КК України) однак, по-перше, далеко не всі, по-друге, окремий пласт цього виду комплаєнсу складає відповідність вимогам Закону України «Про державну службу» і Закону України «Про запобігання корупції», який направлений на регулювання державної служби.

Таким чином, кримінальний комплаєнс-контроль - це перевірка того, чи дотримується юридична особа вимог кримінального законодавства. В кожній юридичній особі за питання комплаєнс-контролю має відповідати конкретна особа, яка буде аналізувати діяльність цієї юридичної особи, виявляти кримінальні ризики в діяльності як працівників, так і в діяльності юридичної особи.

Така особа, яка відповідає за питання комплаєнсу відрізняється в залежності від розміру юридичної особи: в малих юридичних особах за це відповідає її керівник, в середніх - окрема особа або декілька осіб, у великих - окремий відділ. Звичайно, це не є обов'язково, щоб був саме такий розподіл, але це викликано фінансовими можливостями кожної юридичної особи. В той час, така особа/департамент є обов'язковими в умовах правової невизначеності та постійних змін. Саме така особа/департамент зможуть запобігти більшість потенційних проблем для юридичної особи вчасно виявляючи кримінально-правові ризики та впроваджувати зміни. Оскільки, запобігати кримінально-правовим наслідкам набагато дешевше і простіше, аніж намагатися долати «пожежу».

Підсумовуючи, існує багато видів комплаєнсу, при цьому, комплаєнс-ризик - це імовірність певних збитків (як фінансових, так і репутаційних) юридичної особи через невиконання цією юридичною особою вимог законодавства, інших нормативно-правових актів (як державних, так і внутрішніх положень цієї юридичної особи) та правил діяльності бізнесу. Кримінальний комплаєнс-контроль - це перевірка того, чи дотримується юридична особа вимог кримінального законодавства. За дотриманням кримінального комплаєнс-контролю відповідає визначена особа або група осіб (відділ), яка обов'язково має бути в будь-якій юридичній особі. Така особа допоможе власникам/керівникам підприємств вчасно виявляти кримінально-правові ризики, запобігти наслідків та боротися з «пожежою».

Владислав Михайличенко, молодший юрист практики White-Collar Crime, Compliance & Investigations у Miller Law Firm

Посилюй пильність в роботі з контрагентами та партнерами - з новою LIGA360. Досліджуй міжнародні зв'язки українських компаній. Дізнайся деталі, замовивши презентацію саме для тебе. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини