Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Транспортний безвіз: до 10 липня всі вантажівки мають повернутись до України, щоб далі виїжджати вже з оновленими документами

Реклама

20 червня Україна та Європейська комісія продовжили дію "транспортного безвізу" ще на рік із можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. 

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у колонці для Європейської правди розповів про що домовились Україна та ЄС.

"Транспортний безвіз" надає можливість виконувати двосторонні та транзитні вантажні перевезення між Україною та державами ЄС без потреби у спеціальних дозволах.

Вперше про Угоду домовились у червні 2022 року. Наразі це вже друге її пролонгування, але цього разу Угода містить сім нових пунктів. Усі вони були погоджені з українськими перевізниками, з якими ми неодноразово проводили зустрічі, розповів Деркач.

1. За оновленою Угодою всі водії під час виконання перевезення повинні будуть мати на борту документи, що підтверджують наявність ліцензії. Українські водії повинні мати витяг про отримання ліцензії англійською мовою з qr-кодом. Це документ, який кожен перевізник може отримати за кілька секунд у своєму особистому кабінеті. Перевірити його справжність можна, відсканувавши код.

2. Ще одна зміна також стосується як українських, так і іноземних перевізників - це наявність документів на вантаж, якщо транспорт виїжджає порожнім. Йдеться, наприклад, про належно підписаний перевізником договір чи заявку на перевезення. У цьому документі повинні бути вказані, зокрема, ім'я, адреса та контактні дані відправника.

3. Необхідність маркувати вантажівки, які виконують перевезення відповідно до Угоди. Така норма також спрямована на те, щоб контрольні служби країн могли легко ідентифікувати вантажівки, які виконують перевезення відповідно до Угоди. Йдеться про наліпку розміром у 5 см. Кожен перевізник самостійно може завантажити відповідну наліпку та розмістити її на лобовому склі, де зручно. 

Разом з тим до 10 липня діятиме перехідний період, на що погодилась Єврокомісія. Тобто всі вантажівки повинні встигнути до цього часу повернутись до України, щоб адаптуватися до нових правил та виїхати з України з оновленими документами та маркуванням. 

4. Норма щодо санкцій для тих перевізників, які систематично порушують правила виконання перевезень відповідно до Угоди. Йдеться про каботаж, перевезення в/з третіх країн або ж підробку документів, що свідчать про легальність перевезення.

Тобто якщо компанія перевозить вантаж між країнами ЄС, не маючи на це законних підстав, або ж має підроблені документи про ліцензію чи вантаж, то така компанія може бути позбавлена можливості виконувати перевезення відповідно до Угоди.

Тут варто наголосити, що про бан на перевезення до Євросоюзу чи до України не йдеться. Йдеться виключно про заборону виконувати перевезення відповідно до Угоди. 

Порядок такого бану на певний період Україна та кожна країна ЄС мають розробити самостійно до кінця цього року. 

5. Створення спеціальної робочої групи, яка оцінюватиме ефективність "транспортного безвізу". Складатися вона буде із 16 членів, половина з яких буде від України, а половина - від Євросоюзу. Очолюватимуть групу по черзі або ж представник України, або Євросоюзу. Група не матиме повноважень ухвалювати рішення, її ключове завдання - аналізувати дані щодо виконання Угоди та надавати рекомендації Спільному комітету Угоди.

6. Можливість тимчасового призупинення Угоди в окремій географічній зоні, тобто країні чи регіоні, було погоджено, щоб запобігти дисбалансу на ринку двосторонніх перевезень між Україною та іншими країнами ЄС. Відповідно до Угоди, "транспортний безвіз" можна буде тимчасово призупинити на термін до трьох місяців у разі "загрози ринку двосторонніх перевезень".

Важливий момент: відповідну "загрозу" має погодити більшість країн-членів ЄС.

На вимогу однієї країни призупинити дію Угоди неможливо. Тож це один із запобіжників, який дозволяє гарантувати стабільність Угоди. 

Також важливим є те, що якщо у певній географічній зоні Угода все ж таки призупиняється, то держава все одно має забезпечити транзит цією територією. 

І ключове: у такому випадку призупиняється дія Угоди для всіх перевізників. Тобто якщо український перевізник не зможе завозити товари до певного регіону ЄС, то, відповідно до Угоди, перевізники звідти не зможуть в'їжджати до України.

7. Зобов'язання всіх країн вживати всіх можливих заходів для запобігання блокуванню кордону, включно з ініціативами приватних осіб. Це те положення, на якому наполягала українська сторона і яке було схвалене в оновленій Угоді. 

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Більше ліцензій - більше економії. Замов єдину комплексну платформу LIGA360 для всієї команди за найнижчою ціною. Дізнатися більше.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини