Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як Європа протидіятиме обходу санкцій та які рішення включає в себе 14 пакет санкцій ЄС?

Реклама

Рада Європейського Союзу (надалі - Рада ЄС) ухвалила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів, який спрямований на високовартісні сектори російської економіки, такі як енергетика, фінанси та торгівля. До того ж саме цей пакет і ще більше ускладнюватиме обхід Росією та її прибічниками санкцій ЄС.

Відповідно до прес-релізу Ради ЄС пакет (нормативно-правові акти щодо якого найближчим часом будуть опубліковані в Офіційному віснику ЄС) включає обмежувальні заходи щодо додаткових 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Окрім того 14 санкційний пакет ЄС включає наступні секторальні заходи.

  • Щодо енергії

Заборона послуг з перевантаження російського скрапленого природнього газу (СПГ) на території ЄС з метою перенаправлення до третіх країн.

Дане стосується як трансферу з судна на судно та з судна на берег, так і операцій з перевантаження, і не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через ЄС. Окрім того, під забороною ЄС будуть нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення проектів СПГ, що будуються, таких як Arctic LNG 2 і Murmansk LNG. Обмеження на імпорт російського СПГ запроваджуються через термінали ЄС, не підключені до газової системи.

  • Фінанси

Заборона використання «Системи передачі фінансових повідомлень» (SPFS), спеціалізованої служби обміну фінансовими повідомленнями.

Організаціям ЄС, які працюють за межами Росії, буде заборонено підключатися до SPFS або еквівалентних спеціалізованих сервісів обміну фінансовими повідомленнями. Крім того, операторам ЄС буде заборонено здійснювати транзакції зі спеціально зареєстрованими організаціями за допомогою SPFS за межами Росії.

Крім того, Рада ЄС запроваджує заборону на транзакції з цільовими кредитними та фінансовими установами та постачальниками криптоактивів, створеними за межами ЄС, у разі сприяння цими організаціями транзакцій, які підтримують оборонно-промислову базу Росії шляхом експорту, постачання, продажу, передачі або транспортування до Росії товарів і технологій подвійного призначення, чутливих предметів, товарів з поля бою, вогнепальної зброї та боєприпасів.

Нова LIGA360 змінює все! Посилюй пильність в роботі з контрагентами та партнерами. Здійснюй санкційний скринінг. Перевіряй контрагентів за 46 списками зі 144 юрисдикцій. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

  • Фінансування політичних партій та інших організацій

Заборона політичним партіям і фондам приймати фінансування, що надходить від Російської Федерації та її довірених осіб.

З метою нерозповсюдження дезінформації та зупинення спроб Росії втрутитися в демократичні процеси в ЄС і підірвати його демократичні основи, Рада ЄС вирішила заборонити “російське фінансування” політичних партій і фондів, неурядових організацій, включаючи аналітичні центри, або постачальників медіа-послуг в ЄС.

Відповідно до Хартії основоположних прав, відповідні заходи не завадять провайдерам медіа послуг та їхнім співробітникам здійснювати інші види діяльності в ЄС, такі як дослідження та інтерв'ю.

  • Транспорт

Заборона на доступ до портів та заборона на надання послуг.

Ця заборона стосується конкретних суден, кількість їх станом на сьогоднішній день налічує 27. Відповідні судна знаходяться або можуть знаходитися у списку з різних причин, таких як транспортування військової техніки для Росії, перевезення краденого українського зерна та підтримка розвитку російського енергетичного сектору, наприклад, шляхом транспортування компонентів СПГ або перевалки СПГ. Цей захід також спрямований проти танкерів, що входять до темного флоту Путіна, які обходять обмеження ЄС і Коаліції з обмеження ціни, застосовуючи при цьому оманливу практику судноплавства, повністю ігноруючи міжнародні стандарти.

До того ж, з метою уникнення інших форм обходу санкцій Рада ЄС прийняла рішення:

- розширити заборону на польоти в ЄС. Заборона на посадку, зліт або проліт над територією ЄС також буде застосовуватися до будь-якого повітряного судна, що використовується для нерегулярного польоту, і якщо російська фізична або юридична особа, юридична особа або орган в змозі ефективно визначити місце або час для його зльоту або посадки, наприклад, місце відпочинку або ділова зустріч. Крім того, експлуатанти повинні надавати будь-яку інформацію, яку запитують національні компетентні органи держав-членів про нерегулярні рейси, включаючи право власності на повітряне судно та, можливо, пасажирів;

- розширити заборону на перевезення вантажів автомобільним транспортом у межах території ЄС, у тому числі транзитом, щоб охопити операторів ЄС, які на 25% і більше належать російській фізичній або юридичній особі.

  • Імпортно-експортний контроль та обмеження

Експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення подальші обмеження на експорт товарів, які зміцнюють російський промисловий потенціал.

Рада ЄС додала 61 новий суб'єкт до списку тих, що безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс Росії. Деякі з цих організацій розташовані в третіх країнах (Китай, Казахстан, Киргизстан, Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати) і брали участь в обході торговельних обмежень, займалися закупівлею чутливих товарів, які використовуються, наприклад, у виробництві безпілотників, або надавали матеріальну підтримку російським військовим операціям.

ЄС також запровадив подальші обмеження на експорт товарів, таких хімікатів як, марганцеві руди та сполуки рідкоземельних елементів, пластмаси, землерийні машини, монітори та електрообладнання, а також подальші обмеження на імпорт гелію з Росії, який є джерелом значних доходів для режиму.

  • Захист операторів ЄС

Право вимоги компенсації збитків

Пакет включає заходи, які дозволять операторам ЄС вимагати компенсації за збитки, завдані російськими компаніями через запровадження санкцій та експропріацію. Він також створює інструмент для складання списку компаній, які підпадають під заборону транзакцій за втручання в арбітражну та судову компетенцію.

  • Інші заходи

Обмеження реєстрації деяких прав інтелектуальної власності, заборона операцій з українськими культурними цінностями.

Вводяться обмеження на прийом заявок на реєстрацію в ЄС певних прав інтелектуальної власності російськими громадянами та компаніями з метою компенсації дій російського уряду та судів, які незаконно позбавляють власників прав інтелектуальної власності ЄС захисту в Росії.

Також буде заборонено купувати, ввозити, передавати або вивозити українські культурні цінності та інші товари, що мають археологічне, історичне, культурне, рідкісне наукове або релігійне значення, якщо є обґрунтовані підстави підозрювати, що ці товари були незаконно вивезені з України.

Захист від обходу санкцій

Материнські компанії ЄС будуть зобов'язані докласти всіх зусиль для забезпечення того, щоб їхні дочірні компанії в третіх країнах не брали участі в будь-якій діяльності, що призводить до результату, яким прагнуть запобігти санкціям.

Оператори ЄС, які продають товари з поля бою третім країнам, повинні будуть запровадити механізми належної обачності, здатні виявляти та оцінювати ризики реекспорту до Росії та пом'якшувати їх.

Крім того, оператори ЄС, які передають промислові ноу-хау для виробництва товарів на полі бою комерційним контрагентам третіх країн, тепер повинні будуть включити договірні положення, щоб гарантувати, що такі ноу-хау не будуть використовуватися для товарів, призначених для Росії.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини