Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни під час публічних закупівель на період воєнного стану - роз'яснення Мінекономіки

Реклама

Мінекономіки у листі від 15.07.2024 р. № 3323-04/50395-06 надало роз'яснення щодо внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану.

Так, з 09.07.2024 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 05.07.2024 № 782 "Про внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України "Про публічні закупівлі", на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування", крім пункту 2, підпункту 4 пункту 3 та пункту 4 змін, які набирають чинності з 01.09.2024.

Відповідно до пункту 2 постанови № 782 закупівлі, розпочаті до набрання чинності цією постановою, завершуються в порядку, що діяв до набрання нею чинності.

Щодо ступеню локалізації

Вимога про ступінь локалізації застосовується замовником до закупівель товару у складі робіт чи послуг (якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 61 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону), у разі якщо його вартість становить або перевищує 200 тисяч гривень.

Особливості також доповнено абзацом п'ятим пункту 3, який передбачає, що положення пункту 61 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону не застосовуються замовниками у разі здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг, якщо країною походження таких товарів (зокрема, якщо набуття замовником у власність таких товарів передбачається за результатом виконання робіт чи надання послуг) є країна, яка є стороною Угоди про державні закупівлі, укладеної 15 квітня 1994 р. в м. Марракеші.

Щодо права здійснювати закупівлю без відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару

Постановою № 782 внесено зміни до пункту 13 Особливостей, якими доповнено перелік випадків, у разі яких передбачена можливість замовникові здійснити придбання товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, без використання електронної системи закупівель (далі - ЕСЗ) шляхом укладення прямого договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару.

Так, пункт 13 Особливостей доповнено підставами, коли:

  • здійснюється закупівля товарів, необхідних для проведення ремонту та відновлення техніки, на виконання договору про спільну діяльність, стороною якого виступає АТ "Укрзалізниця" та укладеного з метою підвищення обороноздатності держави на період дії правового режиму воєнного стану в Україні;

  • здійснюється закупівля товарів, робіт та послуг, необхідних для забезпечення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, виконання мобілізаційних завдань (замовлень), заходів, пов'язаних з підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, виконання договорів, що містять інформацію з обмеженим доступом, якщо така закупівля здійснюється для нагальних потреб Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів на їх запит з подальшою передачею таких товарів, робіт та послуг на облік запитувача. Запит Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів погоджується (затверджується) їх уповноваженою службовою (посадовою) особою та повинен містити обґрунтування нагальності потреби у здійсненні закупівлі відповідно до цього підпункту;

  • здійснюється закупівля газопоршневих, газотурбінних когенераційних установок, газотурбінних установок та блочно-модульних котелень (їх складових), їх оренда, а також закупівля товарів, робіт та послуг, пов'язаних з їх будівництвом та введенням в експлуатацію, для підготовки до опалювального сезону 2024/2025 року.

При цьому для випадків, передбачених підпунктами 1517182021 пункту 13 Особливостей, замовник може не публікувати договір про закупівлю та/або додатки до нього.

Крім цього, постановою № 782 підпункт 15 пункту 13 Особливостей викладений в новій редакції та стосується випадків, коли здійснюється закупівля товарів, робіт і послуг для проведення заходів, спрямованих на забезпечення захисту об'єктів підприємств, установ та організацій електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового, нафтогазового комплексів та об'єктів критичної інфраструктури підсектору залізничного транспорту сектору транспорту і пошти, у тому числі для організації захисту їх працівників у частині будівництва, створення та облаштування об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, для відновлення зруйнованих або пошкоджених внаслідок збройної агресії Російської Федерації таких об'єктів, а також для проведення першочергових аварійно-відбудовних робіт на об'єктах залізничної інфраструктури та ремонту тягового і рухомого складу.

Також Мінекономіки надало роз'яснення щодо тендерної документації та підстав для відхилення замовником тендерної пропозиції, щодо публікації в ЕСЗ інформації про місцезнаходження та про зміни, які набирають чинності з 1 вересня 2024 року.

Хочете оцінити фінансову стабільність бізнес-партнера? Перевірити чи не має він боргів, судових справ? Спробуйте нове рішення LIGA360 від LIGA ZAKON! Всі види джерел для всебічної оцінки контрагентів: реєстри, судові рішення, санкційні списки та медіа. Залиште заявку на презентацію LIGA360 для вашої команди.  

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини