Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підвищення податків: бізнес запропонував альтернативні рішення

Реклама

Члени Української Ради Бізнесу зустрілись з парламентарями для обговорення перезавантаження державних органів та пошуку альтернатив підвищенню податків. Про це розповіли в УРБ.

Зокрема, представниця Асоціації платників податків України Олена Хотенко висловилась стосовно вкрай негативного впливу підвищення податків на функціонування бізнесу. Розрахунки Міністерства фінансів за законопроєктом №11416 вкрай неточні та перебільшені, не враховують збільшення тінізації від зростання податків. Також Олена Хотенко звернула увагу на перспективний проєкт №11090 щодо додаткових надходжень до бюджету.

“Представники бізнесу визначили найбільш негативні норми проєкту №11416 - це податок з обороту, ВЗ на зарплати 5%, ВЗ на ювелірні вироби 30%, ВЗ на авто 15%.

Фахівці бізнес асоціацій мають розумні альтернативи шкідливим нормам проєкту №11416 - вони полягають у використання потенціалу податку на майно, скорочення видатків держбюджету, зокрема держзамовлення на вищу освіту, мінімізацію тіньових схем, тимчасовому підняттю ставки ПДВ на кілька відсоткових пунктів”, - зазначила представниця АППУ. 

Дмитро Михайленко, Голова податкового комітету ТПП України, представив альтернативні способи наповнення бюджету замість представлених Міністерством фінансів. Один із варіантів - підвищення ПДВ на противагу стягненням відсотка з обороту. Адже адміністрування ПДВ налагоджене та зрозуміле підприємствам.

"Податок з обороту насправді є токсичним. Залежно від кількості ланок економічного ланцюга - він суттєво збільшує податкове навантаження. Або призведе до певних викривлень в економічних операціях, коли економічні агенти будуть змушені заходити до комісійних або агентських операцій", - зазначив Дмитро Михайленко.

Також серед необхідних кроків: оптимізація державних видатків та контроль заробітків фізичних осіб, що працюють у неформальному секторі, без реєстрації підприємства. 

Мирослав Лаба,  фахівець Економічної експертної платформи, також виступив з альтернативами законопроєкту №11416. Одна з пропозицій - збільшити частку ПДФО яка надходить до держбюджету від працівників державного сектору (міністерства, відомства, держпідприємства тощо). 

Народний депутат Ярослав Железняк підтримав ідею, але запропонував замість підвищення ПДФО збільшити військовий збір для посад створених державою до 10%. Таким чином відсоток від податкових стягнень буде одразу надходити до держбюджету на потреби оборони.

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Нагадаємо, реакція бізнесу на таку законодавчу ініціативу в цілому негативна, економісти також вважають, що урядовий проєкт про підвищення податків завдасть значної шкоди економіці. Свою думку також озвучили Американська торговельна палатаТоргово-промислова палатаDiia.City UnitedСУПРада бізнес-омбудсменаУРБ.

Читайте також: Підвищення податків від Уряду: нові ризики для бізнесу

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини