Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд визнав нечинним наказ Мінінфраструктури 2021 року про підвищення вантажних тарифів Укрзалізниці

Реклама

Київський окружний адміністративний суд рішенням від 11.07.2024 № 640/33910/21 визнав протиправним та нечинним наказ Міністерства інфраструктури України від 29.10.2021 N 586 "Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги".

Справа розглядалася за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Західенерго" до Міністерства інфраструктури України, третя особа - Акціонерне товариство "Укрзалізниця".

В обґрунтування позовних вимог зазначено про те, що Наказ N 586 прийнятий з порушенням вимог статей 48 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", зокрема при його прийнятті порушено:

  • принцип доцільності, оскільки не наведено належного та достатнього обґрунтування необхідності чергового підвищення рівня тарифів;

  • порушено принцип адекватності, оскільки аналіз регуляторного впливу до проекту Наказу N 586 не містить всієї необхідної інформації, передбаченої законодавством та не містить усіх прийнятних альтернативних способів досягнення цілей державного регулювання;

  • порушено принцип ефективності та збалансованості, оскільки при прийнятті Наказу N 586 не вирахувано вплив індексації тарифів на фінансово-економічний стан інших галузей економіки України;

  • порушено принцип передбачуваності, оскільки підвищення тарифів не передбачено затвердженим консолідованим фінансовим планом AT "Укрзалізниця" на 2021 рік, а прийняття Наказу N 586 не передбачено Планом підготовки проектів регуляторних актів у Міністерстві інфраструктури України на 2021 рік;

  • порушено принцип прозорості та врахування громадської думки, оскільки оскаржуваний наказ направлений на погодження Державній регуляторній службі без врахування зауважень та пропозицій громадськості.

В Укрзалізниці вважають, що суд вийшов за межі своїх повноважень та оцінював доцільність зміни вартості тарифів, а не відповідність такого рішення органу державної влади законодавчим актам.

"Фактично суд перебрав на себе повноваження Міністерства інфраструктури та інших органів, які погоджували відповідний наказ та визначили його доцільність, обґрунтованість та правомірність - Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Державної регуляторної служби та Міністерства юстиції. Укрзалізниця вважає такі дії неприпустимими та оскаржить це рішення суду", - повідомила компанія.

Хочете збільшити шанси на успіх в суді? Спробуйте нову LIGA360! Пошук подібних рішень, АІ-прогнозування на основі позовних вимог, експертні роз'яснення та інші інноваційні можливості. Замовте презентацію прямо зараз. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини