Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт про підвищення податків допрацюють та почнуть розглядати на початку вересня

Реклама

У вересні 2024 року Верховна Рада, найімовірніше, розпочне розгляд питання підвищення податків. Про це в інтерв'ю каналу Ми - Україна розповів спікер Парламенту Руслан Стефанчук.

"Я думаю, можливо, вже з вересня ми почнемо говорити про ці питання, тому що є необхідність як мінімум виплачувати нашим військовим зарплати. Тут не може бути дискусії. Дискусія може бути про одне: яким чином збирати ці податки", - сказав він.

На думку спікера більше справедливим є підвищення оподаткування для всіх категорій українців.

"Ми повинні брати податки з широкою податковою базою і зробити якесь мінімальне їхнє підвищення. Такими податками є податок на додану вартість або військовий збір", - додав Стефанчук.

Нагадаємо у Раді зареєстровано урядовий законопроєкт № 11416 щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Серед головних податкових ідей від Уряду: поширення військового збору на всіх (для найманих працівників передбачається збільшення до 5 %), 30 % мають йти від торгівлі ювелірними виробами, 15 % від вартості нових легкових авто, 5 % від продажу нерухомості фізичними особами, 5 % - за послуги мобільного зв'язку. 

Реакція бізнесу на таку законодавчу ініціативу в цілому негативна, економісти також вважають, що урядовий проєкт про підвищення податків завдасть значної шкоди економіці. Свою думку також озвучили Американська торговельна палатаТоргово-промислова палатаDiia.City UnitedСУПРада бізнес-омбудсменаУРБ.

Проте в законопроєкт досі вносять зміни. Про це пише Forbes з посиланням на співрозмовників у Парламенті та Міністерстві фінансів, передає liga.net. Серед основних змін:

  • податок на оборот для юридичних осіб за ставкою 1%, ймовірно, замінять на підвищення ПДВ. Обговорюється підвищення на три-чотири відсоткових пункти - до 23-24%;

  • авансовий платіж для АЗС у розмірі 4000 грн за кубометр потужності зберігання пального замінять на фіксований платіж за кожен об'єкт. Робочий варіант - мінімальний платіж 60 000 грн з однієї АЗС на місяць.

Плани зі збільшення військового збору для фізичних осіб та ФОПів залишаються в силі. Для фізосіб ставка збільшиться з 1,5% до 5%, для ФОПів: третя група -  1% від доходу, решта груп - 5% у розрахунку з двох мінімальних зарплат на місяць (за поточного рівня мінімалки платити доведеться 800 грн на місяць).

Податок на посилки вартістю до 150 євро теж залишається на порядку денному.

Також велика ймовірність, що в законопроєкті залишиться норма про військовий збір у 5% на вартість усіх послуг мобільних операторів.

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини