Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Євросоюз відновив мита на мед з України

Реклама

З 21 серпня до 5 червня 2025 року імпорт українського меду до ЄС відбуватиметься в рамках тарифної квоти, яка діє з 2016 року між двома сторонами, повідомили в Єврокомісії.

Автоматичне повторне запровадження цієї тарифної квоти є результатом перегляду автономних торговельних заходів (АТМ), які діють з 6 червня 2024 року.

Переглянуті автономні торговельні заходи включають екстрене гальмування для семи сільськогосподарських продуктів, яке автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягають середньорічного імпорту, зареєстрованого між 1 липня 2021 року та 31 грудня 2023 року.

Для меду цей середній показник становить 44 417,56 тонн. Стаття 4 Регламенту 2024/1392 встановлює, що після досягнення цих обсягів Комісія має 14 днів для повторного запровадження відповідної тарифної квоти між ЄС та Україною. Оскільки імпорт меду з України з початку 2024 року вже перевищує обсяги, встановлені в тарифній квоті, додатковий імпорт обкладатиметься митами режиму найбільшого сприяння (РНС) .

З 1 січня 2025 року і до 5 червня 2025 року запроваджується нова тарифна квота, що відповідає п'яти дванадцятим від порогу, встановленого для спрацьовування екстреного гальмування . Для меду обсяг цієї нової квоти встановлено на рівні 18 507,32 тонн.

Імпорт українського меду до ЄС був досить стабільним протягом останніх п'яти років, в середньому близько 49 000 тонн на рік.

Режим екстренного гальмування запровадили для яєць, птиці, цукру, вівса, кукурудзи, крупи та меду, щоб також пам'ятати про чутливість ЄС. Точний рівень імпорту та відповідні тригерні рівні можна відстежувати в режимі реального часу на веб-сторінці Митного союзу.

Монітор дані про власну компанію з новою LIGA360. Дивись на досьє компанії очима партнерів, конкурентів та перевіряючих органів. Аналізуй згадки в медіа, інтернет-ЗМІ, соціальних мережах, участь в судових справах. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини