Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк встановлює ліміт у 150 тис. грн на місяць на карткові перекази

Реклама

Національний банк з 1 жовтня 2024 року тимчасово (на пів року) встановлює ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С).

Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 27 серпня 2024 року № 102, яка набуває чинності з 28 серпня 2024 року та розповсюджуватимуться на всіх надавачів платіжних послуг, повідомляє пресслужба регулятора.

Як зазначається, ліміт діятиме лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Такі обмеження не застосовуватимуться до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Крім того, ліміти не діятимуть у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та щодо переказів юридичних осіб. Операції за реквізитами IBAN не обмежуватимуться.

У повідомленні наголошується, що 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують вказану суму, тож встановлені обмеження не вплинуть на їхню фінансову активність.

Метою запровадження лімітів є боротьба з «дропами» - людьми, які за оплату передають реквізити та дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. Такі рахунки використовують як «транзитні» для переказу та «відмивання» незаконних коштів.

За даними НБУ, через картки «дропів» може проходити близько 200 млрд грн на рік.

«Запроваджений ліміт допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків «дропів», які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки», - пояснюють в Нацбанку.

Нова LIGA360 змінює все! Замов персональну презентацію для твоєї компанії і твоїх індивідуальних потреб. Гарантуй злагоджену роботу команди в єдиному інформаційному просторі та уникай ризиків.

Обмеження діятимуть шість місяців. За цей час планується напрацювати спільні рішення, спрямовані на боротьбу з використанням ринку платіжних послуг в протиправних цілях. Це, зокрема:

1) ухвалення законопроєкту № 11043, який передбачає збільшення суми штрафів до порушників платіжного законодавства та забезпечує умови для оперативного обміну даними з Кіберполіцією;

2) запровадження правових норм для притягнення до відповідальності організаторів та свідомих учасників протиправних схем;

3) створення відповідного реєстру, який стане джерелом інформації для банків під час встановлення ділових відносин та обслуговування клієнтів, картки яких були використані в протиправних схемах. Будуть напрацьовані правила, за якими інформація подаватиметься до реєстру та надалі використовуватиметься учасниками ринку;

4) внесення змін до платіжного законодавства, які розширять регуляторні повноваження НБУ для застосування заходів впливу та обмежень до гравців ринку, що не забезпечують ефективну боротьбу з наявними та новими схемами;

5) посилення вимог до банків та небанківських установ щодо дотримання вимог законодавства та налагодження ефективної роботи власних автоматизованих систем, а також створення індикаторів, правил та моделі виявлення нетипової поведінки клієнтів. А також підвищення ефективності систем управління ризиками та систем внутрішнього контролю відповідно до вимог і рекомендацій НБУ.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини