Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заборона використання програмного забезпечення підсанкційних держав: з'явився альтернативний проєкт

Реклама

Нещодавно Уряд схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про санкції» щодо заборони використання програмних продуктів та доступу до електронних інформаційних ресурсів» (№11492).

Урядовим проєктом пропонується у Законі «Про санкції» визначити нові види секторальних санкцій. Зокрема, під заборону потрапляють програмні продукти, створені фізичними чи юридичними особами з іноземних держав, до яких застосовано санкції та буде заборонено доступ до сайтів, які належать або контролюються особами чи організаціями, щодо яких застосовано санкції.

Народні депутати вже зареєстрували альтернативний проєкт № 11492-1, який пропонує застосування нового виду санкції - заборона ввезення, реалізації, використання програмних продуктів (програмного забезпечення), їх складових.

Також пропонується встановити, що рішення щодо застосування, скасування та внесення змін до такої санкції щодо іноземної держави або невизначеного кола осіб певного виду діяльності (секторальні санкції), прийматиметься РНБО, вводиться в дію указом Президента України та затверджується протягом 48 годин з дня видання указу Президента постановою Верховної Ради. Відповідне рішення набирає чинності з моменту прийняття постанови Верховної Ради і є обов'язковим до виконання. В інших випадках, застосування санкції здійснюватиметься відповідно до частини третьої статті 5 Закону України «Про санкції».

Автори проєкту зазначають, що його прийняття забезпечить досягнення таких цілей:

Ціль 1. Заборонити використання на території України програмних продуктів (програмного забезпечення), в першу чергу, російського походження, зокрема, виробником/розробником/правовласником якого є юридичні та фізичні особи безпосередньо, або опосередковано. Оскільки, використання таких програмних продуктів несе загрозу кіберпростору, а саме, ризики вчинення хакерських атак та внаслідок цього втрата інформації та даних, негативний вплив на бізнес-процеси, несанкціонований доступ до конфіденційної та комерційної інформації.

Ціль 2. Зупинити оплати за такі програмні продукти (програмне забезпечення), а також пов'язані з цим послуги, до держави-агресора.

Оцініть ризики щодо контрагентів на 360 - з реєстраційною, судовою, медійною інформацією та відкритими джерелами. Здійсніть миттєвий аналіз 29 факторів ризику:  

- анулювання реєстрації;  

- ймовірний зв?язок з рф/рб, Іраном, Північною Кореєю;  

- ведення діяльності на окупованих територіях;  

- приналежність до "чорного" або "сірого" списку FATF;  

- банкрутство та борги. 

Дізнайтесь більше переваг нової LIGA360, замовивши презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини