Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 10 вересня Нацбанк пом'якшує валютні обмеження для бізнесу

Реклама

З 10 вересня 2024 року Нацбанк вносить зміни до діючих валютних обмежень, зокрема, пом'якшує валютні обмеження для бізнесу. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

«Пом'якшення валютних обмежень підтримає обороноздатність країни, роботу українських підприємств та Ядерного страхового пулу», - йдеться у повідомленні.

Серед напрямів, що зазнають змін - купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю. Держпідприємства зможуть купувати валюту та переказувати її на користь нерезидентів, щоб закуповувати квоти для покриття або компенсації викидів діоксиду вуглецю (CO2), пов'язаних з авіаційною діяльністю.

«Це посприяє безперебійності оборонних закупівель за державними контрактами, дасть змогу і надалі виконувати авіаційні перевезення за кордоном, а також підтримає українсько-європейське військово-технічне співробітництво», - вважають в НБУ.

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв'язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов'язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії.

Також зміни торкнуться виплат за операціями, передбаченими договором перестрахування, укладеним з іноземними ядерними страховими пулами. Це надасть можливість здійснювати всі необхідні платежі, передбачені договорами перестрахування, укладеними з іноземними ядерними страховими пулами (в доповнення до перестрахових премій або виплат, що вже дозволені). Зокрема, сплачувати бонус за беззбитковість, що є обов'язковою умовою, визначеною договором перестрахування.

В НБУ наголошують, що зазначене пом'якшення матиме незначний вплив на міжнародні резерви, але водночас дасть змогу Ядерному страховому пулу виконувати зобов'язання перед партнерами, що важливо для безперебійної роботи галузі.

Крім того, нововведення стосуватимуться купівлі та переказу іноземної валюти юридичними особами-резидентами, що є суб'єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС. Вони нададуть можливість суб'єктам електронної комерції купувати та переказувати іноземну валюту за кордон для сплати ПДВ за операціями з купівлі товарів українських виробників споживачами з країн ЄС. Умова для проведення цих операцій - суб'єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС.

"Таке пом'якшення передусім підтримає малий та середній бізнес, який отримає можливість просувати власні товари на ринку ЄС завдяки торговельним майданчикам. Водночас це не матиме негативного впливу на міжнародні резерви, адже надходження валюти в Україну за продані товари значно перевищуватиме додатковий попит на валюту для сплати ПДВ у ЄС", - зазначають в НБУ.

Зміни стосуватимуться і регулювання компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями. Додатково до вже існуючих можливостей, запроваджених у травні та липні, бізнесу надається можливість відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, що були виплачені з 24 лютого 2022 року до 09 липня 2024 року (включно). Такі перекази дозволені виключно за рахунок власної іноземної валюти бізнесу (не купленої та не залученої у формі кредиту чи позики від резидента), отже, це не матиме негативного впливу на міжнародні резерви. Ці операції зможуть здійснювати лише ті підприємства, які не мають випадків незавершеного валютного нагляду за операціями з експорту товарів протягом 12 місяців, що передують даті проведення операції. Це стимулюватиме бізнес своєчасно повертати валютну виручку в Україну за експорт товару.

Зазначені зміни внесені постановою правління НБУ від 6 вересня 2024 року № 108 та набирають чинності з 10 вересня 2024 року.

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців і не тільки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини