Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

IX Форум «Диригенти змін»: що робити бізнесу та державі, щоб встояти і перемогти Прес-реліз

3 жовтня 2024, 16:10
35
0
Автор:
Реклама

Щоб перемогти у війні, зміцнитися та розвиватися, необхідно докласти ще багато зусиль. Щось уже зараз виходить добре, щось потрібно покращити, а щось варто робити інакше, щоб досягти цілей. Про пріоритети для бізнесу, держави та суспільства, які допоможуть встояти і перемогти, говорили власники й керівники компаній, представники влади та громадські діячі на IX Форумі «Диригенти змін» від Deloitte Ukraine, який нещодавно відбувся в Києві.  

«Щороку наша мета організації Форуму полягає в тому, щоб спонукати до нових думок, ідей та, що найважливіше, до дій. Ми об'єднуємо активних представників нашої спільноти, щоб разом порушити важливі питання, які впливають на майбутнє країни. Сподіваємося, наші спільні дії стануть рушіями позитивних змін в українському бізнес-середовищі та країні», - зазначає керівний партнер Deloitte Ukraine Сергій Кулик

В межах Форуму відбулася розмова з Михайлом Федоровим, Віцепрем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - Міністром цифрової трансформації України. Обговорили результати міністерства в поточному році та цілі на наступний, а також роль технологій у відновленні України та співпрацю з бізнесом.  

«Нам постійно потрібна додаткова експертиза, щоб ефективніше формувати політику. Тому моє найбільше прохання до бізнесу - це продовжити працювати, зрозуміти, що буде важко, і допомагати тим, хто хоче робити зміни в державі, своїм часом та енергією», - зазначив Михайло Федоров у своєму зверненні до бізнесу. 

Про те, як забезпечити перемогу, яка не лише завершить війну, але й стане основою для створення сильної та безпечної держави, поговорили Сергій Кулик, керівний партнер Deloitte Ukraine, Євген Глібовицький, генеральний директор Інституту фронтиру, Тарас Чмут, директор БФ «Повернись живим», та Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод.  

«Спочатку треба усвідомити, що ми бачимо перемогу дуже амбітною. Не просто захистити державний суверенітет, деокупувати території, звільнити людей, які там живуть, а також побудувати таке суспільство, в якому влада підзвітна і підконтрольна, де суди незалежні, де поліція не б'є і не розганяє мирних демонстрантів. Якщо так бачити перемогу, то перед нами багато завдань, і одне з них - це змінювати правила гри і будувати демократичні інституції. Це складно робити навіть у мирний період, це дуже важко робити під час повномасштабного вторгнення. Але в нас немає розкоші робити це в післявоєнний період, бо ми не знаємо, коли він буде», - зазначила Олександра Матвійчук.  

«Говорити з суспільством і пояснювати причинно-наслідкові зв'язки дій та рішень, що відбуваються в країні та на війні - вкрай важливо. Адже суспільство, яке перебуває в теплій ванні перемоги, дуже болісно сприймає іншу реальність. Розрив між позитивною картинкою, яку ми хочемо бачити, та сумною реальністю зростає. Це призводить до недовіри до держави, сумнівів у лідерах і їхніх рішеннях, що, зі свого боку, породжує песимізм», - вважає Тарас Чмут

На Форумі також обговорили пріоритети інвестиційної політики в умовах війни. «Перспектива створення нової модернізованої економіки залежить від здатності залучити інвестиції на рівні, якого незалежна Україна ще ніколи не досягала, а саме 30-40% від ВВП протягом 10+ років», - зазначив Єгор Григоренко, партнер Deloitte Ukraine, відкриваючи дискусію. В обговоренні взяли участь Сергій Черненко, голова правління ПУМБ, Володимир Кузьо, заступник міністра економіки України, Володимир Кудрицький, ексголова правління НЕК «Укренерго», та Андрій Журжій, засновник і CEO інвестиційної REIT-компанії Inzhur.  

Володимир Кузьо акцентував увагу на необхідності відновлення інфраструктури України на основі нових інвестицій: «Вся інфраструктура має відновлюватися навколо нових інвестицій, включно з логістикою, енергетикою та людським капіталом довкола ключових міст. Звідси виникає ідея розвитку індустріальних парків біля великих міст і стимулів від держави для фінансування закупівлі обладнання або реінвестування прибутків. Це сприятиме створенню нових робочих місць і залученню виробників. Такий підхід до реформ відкриє додатковий інвестиційний ресурс». 

Щодо можливих дій держави для покращення ситуації Сергій Черненко підкреслив: «Держава може стимулювати зміни. Зараз - ідеальний час для того, щоб переглянути концепцію, визначити пріоритети та зрозуміти, що саме ми хочемо підтримувати, а що ні. Це б додало прозорості системі та допомогло б чітко окреслити, яку конкурентоспроможну економіку ми прагнемо побудувати в контексті інтеграції в європейську або світову економіку»

На Форумі говорили також про відновлення людського капіталу в Україні - тема, яка особливо гостро стоїть для нашого суспільства. «Україна має значний потенціал для залучення нових кадрів серед тих груп населення, що наразі менш активні на ринку праці: жінок, людей старшого віку, молоді та інших. Багато з них відкриті до нових можливостей, навчаються та готові змінювати сферу діяльності, про що свідчать результати нашого спільного з Gradus Research експрес-дослідження», - зазначає Олена Бойченко, партнерка Deloitte Ukraine

Про стратегії залучення та збереження людського капіталу, а також партнерську взаємодію бізнесу, держави, освітніх установ та міжнародних організацій дискутували: Theodora Dell, Deputy Mission Director for USAID Ukraine, Сергій Квіт, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», Сергій Сухомлин, ексмер міста Житомира, та Артем Бородатюк, засновник IT-компаній Netpeak Group.  

На думку Сергія Квіта, саме системні зміни у сфері освіти допоможуть підвищити якість підготовки спеціалістів і примножити людський капітал країни: «Сильна вища освіта можлива за умови надання університетам автономії та незалежності від держави. Вони самі мають нести відповідальність за якість освіти і працювати над своєю репутацією. Наше завдання - системно зміцнювати інституції, щоб вони ставали самостійними, відповідальними та конкурентноздатними на міжнародній арені». 

Лідерство в часи кризи та важливість побудови людиноцентричних команд - тема, що стала завершальною на Форумі. Роман Бондар, СЕО Korn Ferry Ukraine, підняв цю дискусію разом з Андрієм Пишним, головою Національного банку України, Олександром Богуцьким, СЕО Starlight Media, Дмитром Морозовим, заступником голови правління з розвитку бізнесу клієнтів МХП, Наталією Калмиковою, Міністеркою у справах ветеранів України, та Юрієм Курмазом, генеральним директором АТ «Укртелеком».  

«Важливо бути органічним у взаємодії з командою. Якщо ти лідер, чітко сформулюй мету та поясни її так, щоб це було зрозуміло всім. Мотивуй команду, щоб завдання та візія могли бути реалізовані. Оцінюй проміжні результати і відчувай команду. В якийсь момент можна помітити брак мотивації або ресурсів для ефективної роботи. Це обов'язок лідера - використовувати наявні ресурси розумно, адже головне - це люди. Жодна стратегія не буде реалізована без людських зусиль. Завжди варто віддати належне тим, хто досягнув результату», - зазначає Андрій Пишний.  

Традиційно у Форуму «Диригенти змін» є соціальна складова. Цього року Deloitte Ukraine разом з учасниками та партнерами Форуму зібрав та спрямував 600 000 грн на користь БФ «Діти Героїв», що надає допомогу дітям, які втратили одного або обох батьків через війну. Для Deloitte Ukraine підтримка освітніх проєктів є пріоритетним напрямом стратегії корпоративної відповідальності та сталого розвитку. До 2030 року завдяки глобальній програмі Deloitte WorldClass компанія прагне змінити життя 100 млн людей у світі через підвищення якості навчання, формування професійних навичок та надання доступу до нових можливостей. 

Записи панельних дискусій доступні для перегляду за посиланням

Партнерами IX Форуму «Диригенти змін» виступили: МХП, ПУМБ, Sapiens Tech, Starlight Media, Odgers Berndtson Ukraine, Task Force, Наш Формат, Inclusive friendly, Casillero del Diablo Ukraine, Gamondi. 

Інформаційні партнери: LIGA.net, NV, Інтерфакс-Україна, The Page, Delo.ua, USUBC, EBA, AmCham, ЛІГА:ЗАКОН. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини