Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Більше половини компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору працівникам - опитування ЄБА

Реклама

55% компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору працівникам. Про це свідчать результати експрес-опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією щодо потенційного збільшення податкового навантаження на роботодавців.

В ЄБА нагадали, що такі зміни можуть вступити в силу у разі прийняття законопроєктів № 11416-д «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» та № 12000 «Про державний бюджет України на 2025 рік».

Так, у випадку підвищення військового збору до 3% або 5% більше половини учасників опитування, а саме 55%, зазначили, що не зможуть компенсувати цю різницю своїм працівникам. На думку бізнес-спільноти, це призведе до зниження реального доходу населення.

У разі зростання військового збору до 3% повністю компенсувати різницю при найближчому перегляді заробітних плат готові 15% компаній, частково - 14%. Інші 7% розглядають варіант повної компенсації за рахунок введення надбавки до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Якщо військовий збір підвищать до 5%, повністю компенсувати зниження реального доходу працівників готові дещо менше компаній - 14%, а частково - 13%, повністю готові компенсувати надбавкою до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан - 6%. Інші компанії розглядають різні підходи до компенсації або ще не прийняли відповідне рішення.

За оцінкою 58% опитаних компаній, підвищення бази нарахування ЄСВ у розмірі 22% з 15 до 20 розмірів мінімальної заробітної плати (стосуватиметься заробітних плат до 160 тис. грн) суттєво вплине на витрати компанії.

Замов LIGA360 для своєї компанії на умовах Special program. Завжди май відповіді з “гарячих” питань для бізнесу та ухвалюй інформовані рішення: зміни воєнного стану, кадрові й податкові питання, судова практика, правова картина дня та новини твоєї галузі. Гарантуй найкращу ціну саме зараз.

Загалом результати опитування свідчать, що збільшення податкового навантаження - потенційне зростання ПДВ, військового збору, ЄСВ - змусить 56% опитаних компаній скорочувати інші важливі для функціонування компанії витрати. Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва чи бізнесу.

До ідеї підвищення ставки ПДВ бізнес також ставиться насторожено, оскільки замість боротьби з тінню, це може навпаки стимулювати контрабанду та незаконну торгівлю.

«Оцінюючи вплив підвищення ПДВ варто зважати не суто на фіскальний ефект, а спрогнозувати вплив на економіку України в середньо- та довгостроковій перспективі», - зазначили в ЄБА.

Як альтернативу тотальному підвищенню ПДВ, бізнес підтримує пропозицію оподаткувати ПДВ імпортні операції з товарами до 500 євро у супроводжуваному багажі та до 150 євро для поштових та експрес-відправлень, які наразі звільнені від оподаткування.

Крім того, Європейська Бізнес Асоціація в черговий раз звернула увагу на невикористаний фіскальний потенціал тіньового сектору економіки.

«Будь-якому підвищенню податків для сумлінного бізнесу має передувати результативна боротьба з тінню та оподаткування тієї частини бізнесу, який не платить податки взагалі або використовує схеми для оптимізації», - наголосили у бізнес-спільноті.

Довідково:

Експрес-опитування проводилось з 1 до 3 жовтня 2024 року серед членських компаній ЄБА. В опитуванні прийняла участь 71 компанія з різних галузей економіки. Серед учасників: міжнародні компанії - 79% та українські компанії - 21%; 48% - великі підприємства, 44% - середні та 8% - малі.

Нагадаємо, 4 жовтня Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні законопроєкт № 11416-д про історичне збільшення податків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини