Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують зменшити адміністративний тиск на платників єдиного податку

Реклама

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт № 12077 щодо деяких питань анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу.

Його метою є зменшення адміністративного тиску на платників податків, що перебувають на спрощеній системі оподаткування.

«Одним із наслідків російської збройної агресії є економічний спад та суттєве ускладнення ведення бізнесу… Зважаючи на труднощі ведення підприємницької діяльності, держава повинна підтримувати бізнес, а не створювати йому додаткові бюрократичні труднощі та адміністративне навантаження», - йдеться у пояснювальній записці.

Однією із таких форм адміністративного навантаження ініціатори законопроєкту називають суворий контроль податковими органами за дотриманням лімітів перебування на спрощеній системі оподаткування.

Замов LIGA360 для своєї компанії на умовах Special program. Завжди май відповіді з “гарячих” питань для бізнесу та ухвалюй інформовані рішення: зміни воєнного стану, кадрові й податкові питання, судова практика, правова картина дня та новини твоєї галузі. Гарантуй найкращу ціну саме зараз.

«Навіть за одноразове порушення вимог Податкового кодексу, незалежно від ступеня вини підприємця, контролюючий орган своїм рішенням може анулювати реєстрацію платника єдиного податку. При цьому, Податковий кодекс навіть не містить чітких строків повідомлення платника податків про ухвалення такого рішення», - зазначають народні депутати.

На їх думку, в умовах воєнного стану, коли навіть звичайна операційна діяльність є надзвичайно складною, держава має ставитись більш ліберально до підприємців, надаючи право на помилку та можливість її виправлення у наступному звітному періоді.

Законопроектом пропонується встановити чіткий строк повідомлення платника податків про прийняття контролюючим органом рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп - протягом трьох робочих днів з дня прийняття такого рішення.

Крім того, ним передбачається, що до 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан, рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп не приймається у разі виявлення контролюючим органом порушень платником єдиного податку вимог, встановлених главою 1 розділу XIV ПК, не більше двох раз протягом дії воєнного стану і до 31 грудня року, в якому його буде припинено або скасовано.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини