Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ урегулював порядок інформування банками та небанківськими установами про розбіжності між відомостями про бенефіціарів

Реклама

Національний банк урегулював порядок інформування банками та небанківськими установами про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників (далі - КБВ) та структуру власності клієнта, інформує регулятор.

Зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 05 жовтня 2024 року № 121 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань фінансового моніторингу", що набирає чинності 08 жовтня 2024 року.

Так, банки та небанківські фінансові установи мають повідомляти про виявлення розбіжностей держателю ЄДР - Міністерству юстиції України. Раніше такі повідомлення надсилалися Державній службі фінансового моніторингу. 

Зазначеними змінами передбачено: 

  • строк для встановлення банком, небанківською фінансовою установою наявності / відсутності розбіжностей щодо КБВ та структури власності;

  • виявлення банком, небанківською фінансовою установою наявності розбіжностей  та повідомлення про їх виявлення згідно з порядком, установленим  Міністерством юстиції України.

Зокрема, банк протягом п'яти робочих днів з дня отримання структури власності / інформації про КБВ, дані про якого встановлені за результатами здійснення НПК, перевіряє отриману інформацію на наявність/відсутність розбіжностей та вносить відповідну інформацію про виявлені розбіжності до анкети клієнта. Банк надає держателю ЄДР інформацію про виявлення розбіжностей відповідно до процедури, визначеної Порядком повідомлення держателя ЄДР, у встановлені Законом про ПВК/ФТ строки (10 робочих днів).

Банки та небанківські установи матимуть один місяць перехідного періоду для приведення  у відповідність до зазначених змін анкети клієнтів, відповідних переліків клієнтів та реєстру розбіжностей. 

Читайте також: Бенефіціарні відомості: що змінилось та штрафні ризики

Отримай комплексну інформацію щодо ризиків роботи з контрагентами - у новій LIGA360. Перевіряй 28 ризик-факторів, повне досьє, структуру власності, податкову, судову інформацію, активи та власність, медіаактивність. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні. 

Як працювати ефективніше й уникати ризиків для твоєї компанії? З рішенням LIGA360. Тільки зараз замовляй на вигідних умовах Special program. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини