Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спрощення процедури зміни цільового призначення землі: новий Закон

Реклама

В травні 2024 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку зміни цільового призначення земельних ділянок для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України» яким внесено ряд змін до законодавства, яке регулює земельні та будівельні правовідносини. 

Вважаємо за доцільне звернути увагу на наступні зміни, запроваджені законом. 

По-перше, положеннями Закону передбачаються механізми, спрямовані на спрощення процедури встановлення і зміни цільового призначення деяких земельних ділянок відносно територій, які знаходяться поза межами населених пунктів.  

Це стосуються деяких земельних ділянок, щодо яких не затверджено містобудівну документацію на місцевому рівні(генеральні плани територій чи, наприклад, детальні плани територій). 

Тобто, якщо виникає необхідність змінити цільове призначення відносно земельної ділянки, наприклад для будівництва трубопроводу чи електромереж, не має необхідності спочатку розробляти та затверджувати містобудівну документацію щоб привести у відповідність цільове призначення під будівництво, а одразу можна ініціювати питання зміни цільового призначення.  

По-друге, Законом запроваджується основа для запуску та функціонування Реєстру територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами

Тобто, буде здійснюватися облік таких земель, їх стан тощо. 

По-третє,  Законом  дозволяється зміна цільового призначення визначеного переліку особливо цінних земель для розміщення на них об'єктів енергетики.  

До прийняття Закону часто виникали ситуації, коли не можливо було розмістити певний об'єкт енергетики з огляду на цільове призначення земельної ділянки. 

Змінити ж цільове призначення особливо цінних земель було майже не можливо та не реально. 

Це негативно впливало на розвиток енергетики, будівництва нових об'єктів, що є досить актуальним в реаліях сьогодення.  

Проте, норми Закону надали можливість реалізувати будівництво та розміщення об'єктів енергетики, в тому числі на особливо цінних землях. 

По-четверте, Закон надав змогу розширити функціонал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва в частині отримання  витягів з містобудівної документації. 

Зазначене полегшує процедуру  збору пакету документів, який необхідний для зміни цільового призначення земельних ділянок, чи дозвільних документів на будівництво.  

По-п'яте, положення Закону також уточнюють процедуру реалізації права на безоплатну приватизацію земельних ділянок громадянами

Зокрема, почало передбачатись, що клопотання про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, та розроблена документація з землеустрою підлягають реєстрації  відповідним органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування в день надходження такої документації.  

Тобто, змінюється підхід щодо ефективності документообігу та строків розгляду відповідної документації. 

В цілому, прийнятий Закон має полегшити вирішення питань в сфері земельних та будівельних правовідносинах. Проте, необхідно буде аналізувати порядок його застосування щодо конкретно визначених життєвих ситуацій. 

Як захистити земельну ділянку від рейдерських захоплень? Спробуйте SMS-Маяк Земля - сервіс інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо об'єктів землекористування. Деталі за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини