Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захист інтересів власників земельних паїв та інші новації ухваленого законопроєкту №11150

Реклама

08.10.2024 Верховна Рада України з врахуванням вето  Президента України та запропонованих правок повторно   прийняла Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин» № 11150 (далі - проект Закону № 11150). 

Проаналізувавши положення проекту Закону № 11150 після повторного вето Президента України слід зазначити, що ним до земельного законодавства вносяться наступні зміни. 

Так, проектом Закону № 11150 вводиться процедура адміністративного провадження адміністративних справ в сфері земельних правовідносин

Зокрема, даною процедурою буде передбачатись подання заяв та звернень в сфері земельних відносин до органів державної влади чи місцевого самоврядування виключно в письмовій формі, а оскарження дій, бездіяльності виключно в судовому порядку.  

Також, досить цікавим нововведенням є те, що визнавати нікчемними в судовому порядку рішення органів державної влади чи місцевого самоврядування можна тільки з підстав, визначених Законом України «Про адміністративну процедуру».  

Дане порушує принцип правової визначеності щодо підстав оскарження в судовому порядку рішень органів державної влади, місцевого самоврядування та може слугувати формальними відмовами в задоволенні позовів з огляду на неналежний спосіб захисту.  

Також, досить цікавим є нововведення, яке передбачає право органу державної влади чи  місцевого самоврядування здійснювати відкликання раніше прийнятих правомірних рішень в сфері земельних правовідносин.  

Хоча і зазначено, що таке відкликання здійснюється в порядку, визначеному Законом України «Про адміністративну процедуру» проте, це може призвести до правової невизначеності та відкликання рішень в сфері земельних правовідносин, які навіть вже виконані.  

Ще одним нововведенням проекту Закону № 11150 є те, що мотивування (обґрунтування) адміністративного акту в сфері земельних відносин є обов'язковим лише у випадках, якщо таким актом прийнято рішення про використання земельної ділянки, що перебуває у користуванні на правах оренди, емфітевзису, суперфіцію, для розміщення об'єктів, визначених на земельних ділянках приватної власності чи розірвання договору оренди земельної ділянки державної, комунальної власності, емфітевзису, суперфіцію щодо такої земельної ділянки. 

В інших випадках, згідно проекту Закону № 11150 мотивування адміністративних актів в сфері земельних відносин не є обов'язковим. 

Тобто, якщо буде прийматись адміністративний акт в сфері земельних правовідносин щодо оформлення прав відносно невитребуваних, нерозподілених,  земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок, то такий акт вже не повинен бути вмотивований.  

Зазначене знову може порушувати принцип правової визначеності, законності та обґрунтованості рішень органів державної влади, місцевого самоврядування. 

Ще одним нововведенням проекту Закону № 11150 є те, що продовжується строк з 2025 року до 2028 року для оформлення прав відносно невитребуваних, нерозподілених,  земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок. 

В цілому, проект Закону України №11150 хоч і має позитивні нововведення, такі як продовження строків оформлення прав на земельні ділянки, проте деякі його норми можуть порушувати принцип правової визначеності, що призведе до численних судових спорів.  

Контролюйте незаконні дії щодо ваших земельних ділянок у сервісі SMS-Маяк Земля. Моніторинг Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 24/7 та миттєве сповіщення про зміни. Спробуйте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини