Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес стурбований відновленням роботи нелегальних виробників тютюну - ЄБА

Реклама

Офіційні виробники тютюнових виробів, які є членами Європейської Бізнес Асоціації, стурбовані повідомленнями про відновлення роботи нелегальних виробництв тютюну, незважаючи на масштабні обшуки та слідчі дії цього року щодо таких фабрик. Про це йдеться на сайті ЄБА.

В бізнес-спільноті нагадали, що 14 травня відбулись обшуки на п'яти найбільших вітчизняних виробництвах тютюну, які під прикриттям законної діяльності налагодили нелегальне виробництво необлікованої продукції. Правоохоронцями було виявлено підроблені акцизні марки, не марковані тютюнові вироби тощо та фактично припинено незаконну діяльність таких виробників.

Матеріали проєкту «Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні», що проводить Kantar Україна на замовлення провідних вітчизняних виробників тютюнових виробів, свідчать, що такі заходи дали результат. Вже у липні загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні знизився до 14,6% (проти 19,1% на початку року і 25,7% у жовтні 2023 року).

Згідно з дослідженням, виробником 52% нелегальної продукції, що маркована позначкою Duty Free або призначена для експорту, але нелегально продається в Україні, є Винниківська тютюнова фабрика. Марки цього виробника Сompliment і Lifa з написом Duty Free склали 51% цієї групи нелегальної продукції. 33% контрафактної продукції мають ознаки підроблених акцизних марок. За написом на упаковці вони вироблені Юнайтед Тобако / Маршалл Файнест Тобакко /VK Tobacco FZE (17%) та «Українським Тютюновим Виробництвом» (16%).

Отримай комплексну інформацію щодо ризиків роботи з контрагентами - у новій LIGA360. Перевіряй 28 ризик-факторів, повне досьє, структуру власності, податкову, судову інформацію, активи та власність, медіаактивність. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні.

5 жовтня голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що після тримісячного простою відновилось незаконне виробництво на заході країни.

Реагуючи на ці події, комітет на засіданні 4 жовтня надав низку доручень правоохоронним органам. Зокрема, директору БЕБ було доручено невідкладно проаналізувати випадки відновлення нелегальної діяльності підприємств-виробників тютюнової продукції, а керівництву ДПС - вжити заходів щодо упередження отримання чи поновлення ліцензій особам, щодо яких є відомості про порушення, Нацполіції і ДПС - забезпечити спільне відпрацювання роздрібних точок продажу тютюнових виробів.

«Навіть після ефективних дій правоохоронців, втрати державного бюджету України станом на вересень 2024 року оцінюються у 23 млрд грн. І це в той час, коли держава мусить підвищувати податки для сумлінного бізнесу для фінансування оборонних потреб», - зазначають у бізнес-спільноті.

Європейська Бізнес Асоціація наголошує, що «білий» бізнес надзвичайно стурбований відновленням роботи виробників нелегальної тютюнової продукції та закликає правоохоронні органи припинити їх незаконну діяльність.

Також ЄБА в черговий раз звертає увагу на фіскальний потенціал тіньового сектору, зокрема й нелегальних виробників підакцизної продукції.

Трансформуй роботу своєї компанії з новою LIGA360. Максимум джерел інформації, інструментів ризик-контролю та експертних рекомендацій. І все це на вигідних умовах Special program. Поспішай!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини