Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як банкам обслуговувати громадян України, які постійно проживають в Криму

Реклама

НБУ у листі від 17.02.2021 р. N Р/25-0006/12944 рекомендує банкам України забезпечити можливості для населення Автономної Республіки Крим і міста Севастополя користуватися банківськими послугами на рівні з усіма громадянами України.

Згідно з валютним законодавством України фізичні особи / фізичні особи - підприємці, які мають постійне місце проживання на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, є резидентами на загальних підставах відповідно до пункту 9 частини першої статті 1 Закону України "Про валюту і валютні операції".

Вимоги законодавства у сфері фінансового моніторингу також не містять виключень та особливостей щодо фізичних осіб / фізичних осіб - підприємців, які мають постійне місце проживання на території АР Крим і міста Севастополя.

Банки зобов'язані здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнтів (представників клієнтів) у порядку, визначеному в додатку 2 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 19.05.2020 № 65.

Ідентифікацію можна здійснювати на підставі інформації, отриманої від клієнта (представника клієнта), або одночасно на підставі документів та/або інформації, отриманої банком з метою здійснення його верифікації. Банк зобов'язаний здійснювати верифікацію на підставі офіційних документів або інформації, отриманої з офіційних джерел або інших надійних джерел, визначених у додатку 2 до Положення № 65. Під час здійснення верифікації банк має перевірити (підтвердити) належність відповідній особі ідентифікаційних даних.

Також Національний банк наголошує на:

  • неприпустимості застосування будь-яких дискримінаційних підходів під час обслуговування осіб, які мають постійне місце проживання на території АР Крим і міста Севастополя;

  • необхідності забезпечення повного безперешкодного доступу до фінансових продуктів і сервісів пересічних громадян України, які проводять звичайні фінансові операції, щодо яких у банків відсутні підозри.

Ураховуючи зазначене, громадяни України, які постійно проживають на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, мають право користуватися банківськими послугами на рівні з іншими резидентами, які постійно проживають на материковій території України.

Валютне законодавство України та законодавство у сфері фінмоніторингу не містять вимог щодо обов'язкового отримання фізичними особами, які мають постійне місце проживання на території АР Крим і міста Севастополя, довідки внутрішньо переміщеної особи для цілей визначення статусу резидента та встановлення відомостей про місце проживання або місце перебування фізичної особи.

НБУ наполегливо рекомендує банкам переглянути свої внутрішні документи з питаньфінмоніторингу з метою недопущення відмови банку від встановлення (підтримання) ділових відносин/відкриття рахунку (обслуговування), у тому числі шляхом розірвання ділових відносин, закриття рахунку/відмови від проведення фінансової операції з причин відсутності у фізичної особи, яка має постійне місце проживання у Криму, довідки внутрішньо переміщеної особи, яка засвідчувала б її проживання на підконтрольній частині України.

Перевірте потенційних партнерів та співробітників ще до першої зустрічі. В оновленому сервісі CONTR AGENT є дані з реєстрів про всіх громадян України. Дізнавайтеся, чи перебуває особа у реєстрі боржників, виконавчих проваджень, або переховується від органів влади. Тільки у лютому замовте CONTR AGENT за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини