Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антимонопольний комітет зацікавився єдиною базою звітів оцінки

26 липня 2018, 09:27
190
0
Реклама

ФДМ минулого тижня запустив Єдину базу даних звітів про оцінку з модулем, який визначає відповідність звіту мінімальної вартості оцінюваного майна. Вносити звіти в базу можливо за допомогою єдиної функціонуючої майданчика «ОЦЕНКА.online». Це рішення викликало полярні реакції на ринку. Зокрема, Українське товариство оцінювачів в листі до глави ФДМ вказало, що індикативи, за якими система може не допустити внесення звіту про оцінку в базу, не завжди відповідає ситуації на ринку, а майданчик «ОЦЕНКА.online» має проблеми з реєстрацією оцінювачів та з безпідставним списанням коштів. Крім того, товариство оцінювачів вважає економічно необґрунтованою вартість послуг єдиною майданчики (390 грн), оскільки дана сума в багатьох випадках перевищує ціну послуг з оцінки.
Перша реакція Антимонопольного комітету з'явилася 25 липня - державний уповноважений АМКУ Агия Загребельська написала в фейсбуці: «Почали перевірку ФДМ щодо дотримання ним вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час створення, впровадження та функціонування єдиної бази звітів про оцінку та підключення до неї електронних майданчиків».
У той же день в.о. голови ФДМ Віталій Трубаров заявив, що Фонд не має наміру відмовлятися від модуля оцінки нерухомості: «Всі ті, хто припинив продаж і чекає, що модуль закриють, можуть не сподіватися - цього не буде». Одночасно Фонд офіційно повідомив, що найближчим часом будуть запущені ще три електронні майданчики для внесення звітів: «Очікується, що будуть авторизовані ще три майданчики: «Професійна оцінка», «Експрес оцінка», «Реєстр оцінки», а протягом одного-двох місяців очікується ще більша кількість авторизованих електронних майданчиків, які будуть створені іншими особами в рамках їх господарської діяльності».
На питання про те, чому система була запущена з єдиним модулем оцінки, і як були встановлені його тарифи, ФДМ поки не дає відповіді.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини