Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У яких випадках чергу на спадкування може бути змінено?

26 липня 2018, 16:06
193
0
Реклама

Суть справи: жінка, що перебувала у незареєстрованому шлюбі із спадкодавцем, просила суд визнати за нею як спадкоємицею за законом четвертої черги право на спадкування першої черги.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Суди вказали, що факт спільного і тривалого проживання позивачки із спадкодавцем не є достатньою підставою для зміни черговості спадкування. Також вони звернули увагу на те, що дохід спадкодавця перевищував дохід позивача.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із рішеннями попередніх інстанцій, оскільки позивачка не доказала наявність таких юридичних фактів:

1) здійснення опіки над спадкодавцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (спілкування, поради та консультації, поздоровлення зі святами, тощо);

2) матеріальне забезпечення спадкодавця;

3) надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцеві, яка має матеріалізоване вираження - прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири;

4) тривалий час здійснення визначених дій;

5) безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа неспроможна самостійно забезпечувати свої потреби, викликаний похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом.

ВС вказав, що для задоволення подібного позову необхідна наявність всіх п'яти вищезазначених обставин.

Відповідну постанову по справі № 713/1528/16-ц Суд прийняв 18.07.2018.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини