Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дивні нюанси розглядів про спростування поширеної інформації

18 липня 2018, 13:37
200
0
Реклама

Суть справи: приватне підприємство звернулося до господарського суду з позовом до комунального підприємства. Позивач просив визнати недостовірною і такою, що принижує його ділову репутацію інформацію, розповсюджену головою ради директорів КП в офіційному прес-релізі, і зобов'язати відповідача спростувати цю інформацію таким же чином, яким вона була поширена.
Рішенням господарського суду, залишеним без змін апеляційним судом, у задоволенні позову відмовлено повністю через відсутність доказів заявлених позовних вимог.
Залишаючи без змін оскаржувані судові рішення, Касаційний суд в складі Верховного суду зазначив, що підставою для задоволення позову у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи є сукупність всіх обставин юридичного складу правопорушення. Такими обставинами є:
- поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б однієї людини будь-яким способом;
- інформація стосується позивача;
- інформація не є достовірною, тобто не відповідає дійсності;
- інформація порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право.
При відсутності хоча б однієї з наведених обставин підстав для задоволення позовних вимог немає.
В даній же справі позов був відхилений через недоведеність позивачем того, що особа, від імені якого поширювалася інформація в прес-релізі, була посадовою чи службовою особою відповідача станом на момент поширення інформації. Тому не доведена сукупність обставин, які становлять склад правопорушення, на яке вказував позивач.
Подробиці цієї історії викладені в постанові Верховного суду від 10.06.2018 по справі №910/15148/17.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини