Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визнання недійсним рішення загальних зборів: підстави, особливості і як уникнути

1 червня 2018, 10:27
1320
0
Реклама

Суддя Касаційного господарського суду в складі Верховного суду, секретар палати Ганна Вронська в своєму блозі на сайті «Судово-юридична газета» опублікувала добірку судової практики щодо визнання недійсними рішень загальних зборів юридичної особи. З причини того, що дана категорія позовів складає майже половину від усіх корпоративних спорів, пропонуємо огляд окремих ключових висновків, на яких зроблено акцент в матеріалі.
Рішення загальних зборів є актом ненормативного характеру, що породжує правові наслідки, спрямовані на регулювання господарських відносин і які є обов'язковими для суб'єктів цих відносин. Підставою для визнання рішення загальних зборів незаконним є його невідповідність вимогам чинного на момент його видання законодавства. Це може бути порушення вимог закону або установчих документів при скликанні та проведенні загальних зборів або позбавлення учасника (акціонера) можливості взяти участь у загальних зборах. Крім того, прийняття рішень за відсутності кворуму є безумовною підставою для визнання їх недійсними.
Однак, важливо враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені при скликанні та проведенні загальних зборів, є підставами для визнання недійсними прийнятих рішень. Наприклад, відсутність доказів повідомлення про скликання загальних зборів не є підставою для визнання недійсними рішень таких зборів, якщо буде встановлена присутність учасника (його представника) на зборах. Тому ключовим є встановлення факту порушення прав і законних інтересів учасника (акціонера).
Підставою для визнання рішення загальних зборів недійсним може бути факт, коли учасник (акціонер) був присутній на загальних зборах, але не зміг завчасно належним чином підготуватися до розгляду порядку денного. Тому обов'язковою умовою повідомлення про скликання загальних зборів є одночасна наявність в такому повідомленні інформації про час, місце проведення зборів, а також про порядок денний. Крім того, в повідомленні має бути вказане конкретне місце для ознайомлення акціонерів з документами, необхідними для прийняття рішення (номер кабінету, офісу і т.д.), і посадова особа товариства, відповідальна за порядок ознайомлення.
Також, важливим є захист прав міноритаріїв незалежно від розміру їх частки. Так, учаснику (акціонеру) не може бути відмовлено в задоволенні вимог про визнання недійсними рішень загальних зборів тільки з мотивів недостатності його голосів для зміни результатів голосування. Верховний суд виходить з того, що вплив учасника (акціонера) на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини