Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Управляти водними ресурсами будуть басейнові ради

31 травня 2018, 08:30
231
0
Реклама

Заступник міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції Микола Кузьо повідомив про те, що найближчим часом в Україні розпочнеться формування басейнових рад - колегіальних органів, куди увійдуть представники всіх водокористувачів, громадські діячі і представники органів влади. Це буде здійснено в межах переведення управління водними ресурсами на басейновий принцип за прикладом країн ЄС. Такі пілотні проекти вже зараз вводяться на всіх басейнах по Дніпру, Дністру, і Західному Бугу. Крім того, Мінприроди спільно з ОБСЄ планує найближчим часом почати впровадження нової системи управління на річці Сіверський Донець, яка є найбільшим джерелом водопостачання для східних регіонів України.
Таким чином буде здійснено перехід управління водними ресурсами з адміністративно-територіального поділу, де провідну роль відіграють підлеглі Держводагентству обласні управління водних ресурсів, до гідрографічного і водогосподарського районування території країни. У зв'язку з цим басейнові ради повинні стати ефективним інструментом узгодження позицій водокористувачів басейну, в тому числі, в контексті підготовки Плану управління басейном, розподілу водних ресурсів, досягнення хорошого екологічного стану води, збереження природно-заповідного фонду. Тому в Мінприроди заявляють про критичну важливість активної позиції та участі громад і бізнесу в процесі створення басейнових рад, щоб нові структури не стали формальністю.
Нагадаємо, у Верховній Раді знаходиться законопроект № 2475а-3 «Про внутрішній водний транспорт», розроблений з метою просування цієї потенційно потужної, але поки слабо розвиненої галузі. Однією з цілей документа є підвищення конкурентоспроможності судноплавства в порівнянні з залізничним і автомобільним транспортом. Документ передбачає низку нововведень, спрямованих на модернізацію інфраструктури. Зокрема, функції з фінансування витрат на утримання, ремонт і реконструкцію судноплавних гідротехнічних споруд планується передати балансоутримувачам гідроелектростанцій Дніпровського каскаду. Крім того, фінансове стимулювання галузі повинні забезпечити особливий податковий режим і окремий рядок держбюджету, а система адміністрування здійснюватиметься за єдиною державною вертикаллю управління. Детальніше про законопроект див. «Парламент розгляне нове регулювання внутрішнього водного транспорту».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини