Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевіряючих зобов'яжуть нагадувати бізнесу про його права

24 травня 2018, 17:15
224
0
Реклама

Регулювання перевірок бізнесу передбачає широке коло прав особи, яку перевіряють, переліку яких присвячена окрема стаття Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Цей перелік містить як загальні положення про законність перевірок, так і правові інструменти правового самозахисту, здатні стати вагомим контраргументом в разі зловживань перевіряючих. Зокрема, особа, яка перевіряється, може звести спілкування з перевіряючими тільки до письмових пояснень, залучати захисників, отримувати консультаційну допомогу від контролерів та ін. Крім того, передбачені випадки, коли є право не пускати перевіряючих або вимагати припинення перевірки.
Низка народних депутатів вважає, що значна частина господарюючих суб'єктів, особливо мікро-, малого підприємництва, не знають про свої права, тому їм варто допомогти в тому, щоб бути обізнаними про свої можливості. Для вирішення цього завдання 17 квітня в Парламенті був зареєстрований законопроект № 8277, що передбачає доповнення обов'язкового кола відомостей, що вказуються в посвідченні (направленні) на проведення перевірки. Якщо цю ініціативу підтримає Верховна Рада, в такому направленні контролери повинні будуть вказувати інформацію про права господарюючого суб'єкта, передбачені зазначеним законом. Передбачається, що це дасть додаткові правові гарантії для бізнесу під час перевірок і знизить ймовірність зловживань з боку ревізорів.
Про те, що ця ініціатива є перспективною, свідчить її схвалення парламентським комітетом з питань промислової політики і підприємництва, отримане 23 травня. Не заперечує проти нововведення і Головне науково-експертне управління Верховної Ради.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини