Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Податкових гаваней» може стати менше

2 травня 2018, 09:49
270
0
Реклама

1 травня депутати палати громад парламенту Сполученого Королівства зобов'язали британські заморські території розкривати імена власників офшорних рахунків. Такий захід передбачений поправкою, внесеною депутатами як від опозиційної лейбористської партії, так і правлячої консервативної до урядового законопроекту про санкції та протидію відмиванню грошей. Поправка передбачає, що до кінця 2020 року заморські території будуть змушені опублікувати імена всіх справжніх власників зареєстрованих в їх юрисдикціях компаній.
Зараз заморські території, які знаходяться під суверенітетом Великобританії, але не є її частиною, звільняються від чинної в Сполученому Королівстві вимоги розкривати імена власників активів. Ця норма була прийнята в 2013 року, проте тоді уряд не зміг поширити її дію на заморські території, пославшись на неможливість приймати закони за інші виборні органи влади. Але зараз, звертаючись до депутатів, заступник міністра закордонних справ Великобританії сказав: «Ми не хочемо безпосередньо розробляти для заморських територій закони, не хочемо ризикувати погіршенням існуючих між нами довгострокових конституційних зобов'язання, які поважають їх автономію. Але ми почули тверду точку зору палати громад з цього питання і приймаємо той факт, що заморські території повинні мати суспільно доступні реєстри».
Тепер законопроект повернеться в палату лордів, верхню невиборчу палату парламенту, яка, швидше за все, підтримає його і не піде проти позиції обраних народом депутатів. Палати узгодять текст законопроекту до останньої коми і відправлять його королеві, щоб вона видала на нього так звану королівську санкцію, що дасть йому силу закону.
Нагадаємо, що Великобританія поширює свій суверенітет на 17 територій, які юридично не входять до складу Сполученого Королівства. Це 14 заморських територій і три коронних землі. Серед перших найбільш відомими є Бермуди, Британські Віргінські острови, Гібралтар і Кайманові острови. Коронні землі: острова Джерсі і Гернсі в протоці Ла-Манш і Мен в Ірландському морі названі так, тому що вважаються власністю Корони. Ці землі виключені їз прийнятого 1 травня законопроекту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини