Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто відшкодує збиток, якщо на вашу машину впало дерево

20 квітня 2018, 12:52
2669
0
Реклама

У міських умовах нерідкі випадки падіння дерев на припарковані під ними автомобілі. Добре, якщо авто застраховане або хоча б зрозуміло, хто відповідальний за дерево і, відповідно, повинен відшкодувати збиток. Однак трапляються й випадки, коли у дерева просто немає балансоутримувача і до кого в такому випадку пред'являти претензії - незрозуміло. 4 квітня Верховний суд вніс ясність в питанні про те, до кого звертатися з матеріальними вимогами власнику автомобіля, пошкодженого нічийним деревом.
Спір почався з того, що автовласник, припаркувавши свій автомобіль на тимчасовій стоянці біля житлового будинку, виявив свою машину пошкодженою деревом, яке впало. Позов про відшкодування заподіяної шкоди він вирішив пред'явити до міськради. Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги в частині відшкодування матеріальної шкоди. Ключовою підставою стало те, що міськрада, яка не визначилася з балансоутримувачем дерева, має відшкодувати збиток як власник земельної ділянки, на якій воно росло.
Цю позицію підтримав і апеляційний суд, в зв'язку з чим міськрада вирішила добиватися справедливості у Верховному суді. Головним аргументом касаційної скарги стало те, що автовласник залишив свій автомобіль в житловій зоні під деревом, що мало ознаки сухостою, а не на спеціально відведеному майданчику, а тому майнову шкоду було завдано внаслідок халатності і необережності самого позивача.
У Верховного суду в результаті розгляду спору виявилася інша думка, ніж у місцевого та апеляційного судів. Задовольняючи касаційну скаргу міськради, суд звернув увагу на те, що організація благоустрою населених пунктів, визначення балансоутримувача і контроль за станом зелених насаджень, відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», належить до відання виконавчого органу міськради. У зв'язку з цим обов'язок відшкодування заподіяної позивачеві майнової шкоди не може бути покладена на міськраду як орган місцевого самоврядування.
В результаті постановою Верховного суду від 04.04.2018 по справі № 2-1474/11-ц рішення місцевого та апеляційного судів у цьому спорі були скасовані, а позовні вимоги автовласника відхилені. При цьому аргумент про неправильну парковку суд не вважав вирішальним в даному випадку. Таким чином, в аналогічних ситуаціях за відшкодуванням шкоди необхідно звертатися до місцевого виконавчого органу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини