Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Парламенті знову заговорили про повну заборону пальмової олії в харчопромі

11 квітня 2018, 13:54
147
0
Реклама

Харчовикам, що використовують пальмову олію, варто звернути увагу на ідею, яка просувається в Парламенті, щодо вимоги виробництва продуктів харчування без цього інгредієнта. Це передбачає зареєстрований 2 лютого 2016 року в Парламенті законопроект № 3871, суттю якого є заборона застосування пальмового масла в харчовій промисловості.
Група авторів законопроекту на чолі з Олегом Ляшко обгрунтовує необхідність такого заходу тим, що пальмова олія та її жирні кислоти в продуктах харчування завдають шкоди здоров'ю людини. І тим не менше, як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, ці складові широко застосовуються в харчопромі, зокрема при виробництві молочної продукції і кондитерських виробів в якості замінника дорогого масла. При цьому однією лише забороною законопроект не обмежується - також встановлюється адмінвідповідальність у вигляді штрафу з максимальним розміром 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
11 квітня комітет з питань аграрної політики та земельних відносин ВР рекомендував прийняти цей законопроект за основу, незважаючи на заяви представників профільних асоціацій про неприпустимість такої заборони. Те, що законопроект потребує доопрацювання, вважає і парламентське Головне науково-експертне управління - там відзначили, що ідея заборони в запропонованому вигляді потребує додаткового фахового обґрунтування.
З огляду на дискусійність питання і однозначну незгоду профільних асоціацій з пропонованою забороною, благородна мета турботи про здоров'я споживачів не може досягатися таким радикальним способом.
Це в експертному і парламентському середовищі розуміють багато хто, тому цілком можливо, що нинішню ідею табу на пальмову олію спіткає та ж доля, що й попередню, передбачену законопроектом № 2492 від 07.03.2013. Тоді було прийняте рішення відправити документ на доопрацювання, результати якого залишаються невідомими досі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини