Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виробникам органічної продукції обіцяють захист від недобросовісної конкуренції і розширення ринків збуту

21 березня 2018, 08:01
214
0
Реклама

З листопада 2016 р. очікує свого схвалення законодавцем урядовий законопроект № 5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Документ шляхом адаптації національного регулювання до євростандартів покликаний підвищити конкурентоспроможність вітчизняної органічної продукції, розширити зовнішні ринки її збуту і захистити виробників від недобросовісної конкуренції.
Оновлення галузевого регулювання передбачає впровадження державно-приватної системи контролю органічного сектора, а повноваження з сертифікації органічного виробництва уряд запропонував передати акредитованим органам сертифікації. При цьому сертифікація буде здійснюватися на платній основі за рахунок виробників, але видача сертифіката буде безкоштовною. Також, Закон обіцяє держпідтримку органічного виробництва в межах загальнодержавних і регіональних бюджетних програм, спрямованих на сприяння розвитку сільськогосподарських товаровиробників. Також передбачені моніторинг органічної продукції, вибіркова оцінка діяльності органів з сертифікації та операторів ринку.
19 березня парламентський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин схвалив цей законопроект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в повторному першому читанні за основу. При цьому поданий до комітету документ було суттєво доопрацьовано - його доповнили новими положеннями щодо правил органічного виробництва аквакультури і тваринництва, а також особливостей експорту/імпорту продукції. Крім того, варто готуватися до впровадження дворівневої системи контролю органічного виробництва шляхом надання права Держпродспоживслужбі контролювати діяльність не тільки операторів ринку, але й органів сертифікації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини