Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Узагальнюючим рішенням Верховний Суд відновив права учасника товариства на управління компанією

19 березня 2018, 14:53
182
0
Реклама

У лютому Верховний Суд розглянув справу № 918/92/17, яка полягає в наступному: учасник ТОВ подав позов про визнання недійсними рішень загальних зборів, в результаті яких розмір його корпоративних прав зменшився з 34% до 0,34%.

Процедура була проведена таким чином: до складу учасників ТОВ через договір дарування був введений третій учасник, таким чином, сформувалася необхідна більшість голосів для ухвалення наступних рішень. На одних із оспорюваних зборів було прийнято рішення: внести зміни в статут, які дозволять значно збільшити розмір статутного капіталу. Позивач про це не був повідомлений належним чином.

Суд першої інстанції підтримав позивача, але компанія виграла апеляцію. Верховний суд відмінив рішення апеляційної інстанції та оспорювані рішення загальних зборів товариства. Після оцінки фактів, було встановлено: один з учасників ТОВ мав можливість впливати на ухвалення рішень загальними зборами, тому уся процедура порушувала принцип пропорційності при управлінні ТОВ і мала несправедливий характер відносно позивача.

Касаційний господарський суд у своєму рішенні врахував, окрім іншого, практику Європейського суду з прав людини, де ще в 2002 році розглядалася подібна справа проти України, і був зроблений аналогічний висновок.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини