Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні буде сформовано кредитний реєстр НБУ

2 березня 2018, 09:01
181
0
Реклама

1 березня Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків».

В найближчий час буде сформовано кредитний реєстр - інформаційна система, яка забезпечить збір і управління інформацією про кредитні операції банків, а також про стан виконання зобов'язань за ними, аналіз і кваліфікацію кредитів. Очікується, що створення реєстру допоможе вирішити наступні завдання:

- зменшить рівень кредитного ризику;

- забезпечить безпеку банківських операцій;

- підвищить надійність і стабільність банківської системи;

- захистить інтереси вкладників та інших кредиторів.

Згідно з Законом, відтепер банки зобов'язані надавати дані про боржників, якщо сума заборгованості (за основною сумою і відсоткам) перевищує 100 мінзарплат. Крім того, до реєстру буде вноситись наступна інформація:

- від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - про кредитні операції банків, яких НБУ визначив неплатоспроможними і прийняв рішення про відкликання ліцензії і ліквідацію;

- про погашення боргу позичальника - з бюро кредитних історій;

- у випадку якщо Нацбанк надає іншим банкам доступ до даних кредитного реєстру для оцінки кредитного ризику.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через два місяці з дня набуття чинності.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини