Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захистити держбюджет допоможе нова система фінансового ризик-менеджменту

12 січня 2018, 11:24
156
0
Реклама

11 січня на засіданні Уряду було затверджено Методику оцінювання фіскальних ризиків, пов'язаних з діяльністю суб'єктів господарювання державного сектору економіки. Метою документа є впровадження системи управління ризиками для мінімізації їх впливу на держбюджет. А гіпотетично, чим менше негативних ризиків для бюджету, тим краще недержавному сектору економіки, за рахунок якого наслідки реалізації цих ризиків, як правило, компенсують.

Методика окреслює:

- перелік таких ризиків;

- перелік основних показників, що використовуються для оцінки ризиків, технологію їх розрахунку за даними фінансової звітності та направлення аналізу діяльності господарюючих суб'єктів для встановлення об'єктивних і суб'єктивних причин виникнення фіскальних ризиків.

За допомогою таких заходів в уряді планують вирішити проблему впливу фіскальних ризиків на державні фінанси, оскільки, як зазначено в пояснювальній записці до Методики, вони призводять до значних бюджетних втрат. Причинами таких втрат є зменшення відрахувань податкових і неподаткових платежів, у тому числі частини чистого прибутку та дивідендів, а також збільшення держпідтримки для покриття збиткової діяльності господарюючих суб'єктів, виконання державою гарантійних зобов'язань у разі неможливості суб'єктів погасити свої заборгованості.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини