Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент схвалив медичну реформу

29 грудня 2017, 12:35
238
0
Реклама

29 грудня Президент підписав закони на базі законопроектів № 6327 «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та № 7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості». Таким чином Глава держави схвалив медичну реформу, старт якої відбудеться вже найближчими днями.

Відповідно до Закону про фінансові гарантії держава гарантує повну оплату згідно з тарифом за рахунок коштів держбюджету надання громадянам необхідних ним медпослуг і лікарських засобів, передбачених програмою медичних гарантій.

У межах такої програми гарантується оплата:

1) екстреної допомоги;

2) первинної допомоги;

3) вторинної (спеціалізованої) допомоги;

4) третинної (високоспеціалізованої) допомоги;

5) паліативної допомоги;

6) реабілітації;

7) допомоги дітям до 16 років;

8) допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

Медичні послуги та лікарські засоби, не включені до програми гарантій, не підлягають оплаті за рахунок бюджетних коштів, але можуть покриватися за рахунок коштів держбюджету, передбачених на реалізацію відповідних державних програм і заходів, місцевих бюджетів, медичного страхування та з інших джерел.

Згідно із Законом пацієнти також мають право на можливість вибору лікаря в порядку, установленому законодавством, оскарження дій постачальників медпослуг, судовий захист своїх прав тощо. До кола обов'язків пацієнтів входить надання постачальникові медпослуг необхідної достовірної інформації, проходження профілактичних медоглядів, виконання медичних приписів лікаря і дотримання правил внутрішнього розпорядку постачальника медпослуг тощо.

Крім того, Закон передбачає створення електронної системи охорони здоров'я, що забезпечує автоматизацію обліку медпослуг та управління медичною інформацією через відкритий програмний інтерфейс (з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних і охорони лікарської таємниці).

З ключовими положеннями законопроекту № 7117 можна ознайомитися в новині «Реформі сільської медицини дано зелене світло».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини