Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опублікований текст президентського законопроекту про антикорупційний суд

27 грудня 2017, 09:23
182
0
Реклама

22 грудня Президент вніс до парламенту законопроект № 7440 про Вищий антикорупційний суд. Також глава держави зареєстрував проект № 7441 про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» в зв'язку з прийняттям Закону «Про Вищий антикорупційний суд». Обидва законопроекти визначені як невідкладні. За графіком роботи Верховної Ради найближче пленарне засідання відбудеться 16 січня.
У проекті йдеться про те, що судді Вищого антикорупційного суду обираються на конкурсі. Претендент повинен бути громадянином України віком не менше 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менше 5 років, з науковим ступенем в області права або стажем роботи в науковій галузі не менше 7 років, з адвокатським досвідом. Не можуть бути призначені суддями ті, хто 10 років до призначення працювали в силових структурах, займали політичні посади, здійснювали корупційні правопорушення.
Пропонується дозволити Вищому антикорупційного суду розглядати справи, в яких збиток або предмет злочину становить понад 500 прожиткових мінімумів, а також передбачити цілодобову охорону для суддів такого суду.
Передбачено створення Громадської ради міжнародних експертів, яка має право дорадчого голосу при призначенні суддів.
Намічено утриматися від введення на місцевому рівні антикорупційних судів, в місцевих або апеляційних судах - посад антикорупційних суддів або на місцях - слідчих суддів з антикорупційних кримінальних виробництв, з огляду на можливу завантаженість і ризику впливу регіональних еліт.
Думки експертів з приводу тексту законопроекту вже висловлені найрізноманітніші в діапазоні від повного заперечення до такого ж схвалення. Напевно і багато депутатів при його обговоренні в сесійній залі захочуть продемонструвати свої бійцівські якості. Так що можна припустити, що законопроект буде все-таки прийнятий, але після важкої відкритої боротьби і серйозних домовленостей в кулуарах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини