Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Умовою виходу української продукції на ринок ЄС є гарантії захисту прав споживачів

18 грудня 2017, 10:02
141
0
Реклама

У межах Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов'язання щодо гармонізації системи технічного регулювання з метою усунення бар'єрів у торгівлі. Однією зі складових такого регулювання є створення ефективної системи ринкового нагляду, яка забезпечує захист споживачів від небезпечної продукції.

Створення такої системи є однією з передумов підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів між Україною та ЄС ACAA, яка передбачає взаємне визнання сертифікатів відповідності промислових товарів. За словами першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, ця угода по суті створює «безвіз» для виходу українських товарів на ринки ЄС. У Міністерстві сподіваються, що її буде підписано найближчим часом, адже це є одним із пріоритетних напрямів економічного блоку Угоди про асоціацію.

Там також звернули увагу на те, що моніторингова місія ЄС позитивно оцінила українське законодавство з ринкового нагляду і визнала його таким, що відповідає європейським стандартам. Водночас є низка питань щодо реалізації цього законодавства, зокрема:

- низький рівень комунікації між органами ринкового нагляду;

- неналежне (у деяких випадках відсутнє) кадрове забезпечення;

- несвоєчасне здійснення заходів щодо запиту бюджетного фінансування закупівлі зразків нехарчової продукції.

Для вирішення цих питань Мінекономрозвитку ініціювало проведення установчого засідання Координаційної платформи між органами ринкового нагляду. Ця платформа допоможе підтримувати зв'язок з основними стейкхолдерами у цій сфері та визначити подальші шляхи розвитку системи ринкового нагляду.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини