Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законодавець готує нові заходи з оптимізації розпорядження сільгоспугіддями

8 грудня 2017, 11:42
161
0
Реклама

Парламентський Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин повідомив про підтримку доопрацьованої редакції законопроекту № 6049-1 і рішення подати його на повторне перше читання. Документ передбачає внесення змін до законодавства щодо колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування в масивах земель сільгосппризначення, попередження рейдерства і стимулювання зрошення.
Початкова редакція законопроекту в частині вирішення проблем колективної власності на землю, серед іншого, передбачала можливість вирішення загальними зборами членів колективних сільгоспідприємств, де паювання земель завершене, до 2020 р перерозподілити між собою залишок сільгоспугідь і передати землі несільськогосподарського призначення в комунальну власність. Крім того, законопроект передбачав врегулювання питання виділення в натурі нерозподілених ділянок. Зокрема, передбачається, що органи місцевого самоврядування матимуть право тимчасового розпорядження землями колективної власності шляхом передачі їх в оренду до моменту держреєстрації права власності на них.
Також законопроект містить положення про визначення порядку проведення інвентаризації масиву земель Державного земельного кадастру, надання можливості користування земельними ділянками під лісосмугами та іншими захисними насадженнями на праві оренди без проведення земельних торгів. У частині меліорації передбачалося встановлення обов'язковості відшкодування витрат на зрошення масиву земель сільгосппризначення землекористувачу, якому належать на праві власності або передані йому в користування не менше 75% площі земельних ділянок, розташованих в масиві.
Такими заходами автори законопроекту розраховують впоратися з низкою проблем, пов'язаних з оптимізацією землекористування. Серед них так звана «шахматка» - ситуація, коли передані в оренду агропідприємствам і розроблювані селянами самостійно земельні ділянки розташовані в хаотичному порядку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини