Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти розкритикували законопроекти про криптовалюту

24 листопада 2017, 18:09
132
0
Реклама

Bitcoin Foundation Ukraine за участю компанії Juscutum проаналізували текст законопроектів про криптовалюти (№№ 7183 і 7183-1). Експерти, схваливши в цілому ініціативу щодо врегулювання сфери, констатували сирість і популістський характер документів.

У Фундації зауважили, що обидва законопроекти рясніють законодавчими невідповідностями, поганим розумінням галузевої специфіки, «білими плямами». Найголовніше, що в них відсутнє - це мета прийняття законів: із сформульованих положень неможливо зрозуміти, на який соціальний ефект розраховують депутати.

Експерти Juscutum вказали на ряд спірних позицій у законопроектах. Серед проблемних питань юристи звернули увагу на норму про те, що криптовалюта як програмний код є об'єктом інтелектуальної власності і що вона може бути об'єктом розпорядження. Також удосконалення потребують термінологія, положення про зберігання інформації про транзакції, регулювання ринку тощо.

Зокрема, ініціатори проектів запропонували визначити регулятором ринку Нацбанк. Водночас операції з криптовалютою віднесено до бартерних. У зв'язку з цим незрозуміло, чому до регулювання цивільно-правових відносин (бартеру) залучається фінансовий регулятор.

Це аж ніяк не всі претензії правового характеру, висловлені експертами. На думку Bitcoin Foundation Ukraine, однією з причин недоліків проектів стало те, що до їх розробки належною мірою не було залучене експертне та професійне середовище.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини