Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент схвалив закон про захист бізнесу

16 листопада 2017, 14:13
249
0
Реклама

Верховна Рада підтримала урядовий законопроект № 7275, що передбачає низку нововведень щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження під час здійснення досудового розслідування. Як зауважили в Кабміні, цей документ, який називають законом про захист бізнесу, надає інструменти протидії необґрунтованому тиску на бізнес, у тому числі з боку правоохоронних органів.

Ключові новації документа - недопустимість і недійсність доказів, отриманих під час виконання постанови про обшук, винесеної без технічної фіксації. Також недопустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника. Документ запроваджує обов'язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку, а докази, отримані під час обшуку і не зафіксовані технічними засобами, визнаються недопустимими та недійсними.

Сторона захисту може самостійно здійснювати відеофіксацію проведення обшуку, але вона попереджається про обов'язок не розголошувати відомості досудового розслідування без письмового дозволу слідчого, прокурора, а також про відповідальність за порушення цієї заборони. КПК доповнено положенням про право особи, в чиєму житлі або іншому володінні провадиться обшук, користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії його проведення.

Також серед передбаченого новим законом:

- заборона на вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп'ютерної техніки та мобільних телефонів суб'єктів підприємницької діяльності;

- неможливість повторного відкриття кримінальних проваджень з того самого правового приводу.

Додатково захистити учасників кримінального судочинства має закріплене право оскаржити бездіяльність слідчого і клопотати про застосування розумних строків провадження. Зокрема, схвалені зміни дають можливість заявникам оперативно отримувати підтвердження факту початку досудового розслідування або ж оскаржити бездіяльність слідчого, прокурора, що полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до реєстру. Це дасть змогу захищати свої права особам, яким тривалий час не вручається повідомлення про підозру, проте щодо яких фактично здійснюються процесуальні дії.

Також серед нововведень - аудит діяльності правоохоронних органів під час розслідування економічних злочинів, а також підвищення відповідальності правоохоронців за неправомірні дії.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини