Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Парламент схвалив реформу у сфері житлово-комунального господарства

9 листопада 2017, 13:25
218
0
Реклама

Верховна Рада прийняла новий закон про житлово-комунальні послуги на базі законопроекту № 1581-д. Без цього закону неможливо навести лад у сфері управління багатоквартирними будинками, фактично не працює прийнятий раніше Закон про комерційний облік ЖК-послуг, він також входить до списку необхідних для забезпечення в Україні робіт з підвищення енергоефективності.

Документом, зокрема, закріплено низку нововведень, які буде запущено через півроку з моменту набрання чинності Законом. Так, пеня не нараховуватиметься за наявності заборгованості держави перед населенням за пільгами та субсидіями, а також за наявності заборгованості із заробітної плати, підтвердженої належним чином. Крім того, запроваджується плата за абонентське обслуговування. Розробники Закону пояснили цей захід тим, що споживач зможе обрати економічно вигідну модель відносин із монополістом за колективним або індивідуальним договором. Водночас електроенергія та газ оплачуватимуться тільки за індивідуальними лічильниками.

Закон передбачає, що споживач зможе відключатися від системи централізованого опалення і постачань гарячої води, але у багатоквартирному будинку таке право має тільки колективний споживач. Також споживач може розривати договір про надання комунальної послуги, попередивши про це виконавця за два місяці. Виконавець же може припинити надання послуг у разі несплати і звертатися до суду, якщо споживач порушує умови договору. Ціни та тарифи встановлюються за домовленістю сторін, крім тих випадків, коли вони є регульованими.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини