Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд має рік на підготовку до повноцінної реалізації електронних довірчих послуг

7 листопада 2017, 09:01
184
0
Реклама

Учора, 6 листопада, Президент підписав «євроінтеграційний» Закон «Про електронні довірчі послуги» (законопроект № 4685). Документ є важливим кроком зі спрямування інтеграції України в Єдиний цифровий ринок ЄС, розширення транскордонної співпраці та міжнародної електронної торгівлі з ЄС. Для українського бізнесу це відкриє нові можливості, зокрема, щодо швидкого проведення електронних транскордонних транзакцій з європейськими партнерами без зайвих витрат часу і коштів (про те, чим ще важливий цей документ для бізнесу, можна прочитати в одному з наших нещодавніх матеріалів).

Закон передбачає запровадження електронної ідентифікації та забезпечує правове регулювання електронних довірчих послуг, що включають електронний підпис, електронну печатку, електронну відмітку часу, реєстровану електронну доставку, сертифікат походження сайта тощо. Для того щоб отримати відкритий доступ в Єдиний цифровий ринок ЄС, необхідно забезпечити розвиток системи електронних довірчих послуг відповідно до європейських стандартів. У зв'язку з цим запуск електронних довірчих послуг за європейським зразком вимагає від уряду прийняття низки заходів протягом року після опублікування Закону, а саме:

- розробка правової бази сфери електронних довірчих послуг;

- визначення вимог і переліку стандартів для регулювання сфери електронних довірчих послуг електронної ідентифікації відповідно до європейських вимог і стандартів;

- створення відповідної цифрової інфраструктури тощо.

Зараз першочерговим завданням з розвитку системи електронних довірчих послуг та інтеграції України в Єдиний цифровий ринок ЄС є розробка детальної «дорожньої карти» заходів з реалізації положень Закону. Сюди має бути включено заходи із забезпечення сумісності систем електронних довірчих послуг і підготовки до укладення договору з ЄС про взаємне визнання електронних довірчих послуг.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини