Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відповідальність за порушення на фондовому ринку посилюватимуть

3 листопада 2017, 11:43
467
0
Реклама

НКЦПФР на засіданні Цільової команди реформ 30 жовтня розглянула поточну ситуацію з виявленням правопорушень на ринку цінних паперів і проблеми в процесі правозастосування. Говорилося, що наразі відповідальність за порушення на фондовому ринку є дуже слабкою, у тому числі і за такі серйозні правопорушення, як маніпулювання цінами й інсайдерська торгівля.

Регулятор пропонує шлях вирішення проблеми. Перший з необхідних кроків - прийняття проекту закону про захист інвесторів від зловживаннями на ринку капіталу (№ 6303), який запроваджує серед іншого три рівні нагляду за ринком цінних паперів: оцінювання, перевірки, розгляд справи і розширює список заходів дії регулятора на учасників ринку.

Вважається, що поява трирівневої системи нагляду, що відповідає міжнародним стандартам, дасть змогу не лише ефективно розслідувати вчинені зловживання, а й запобігати їм, завчасно виявляти ризики функціонування ринку. «У разі запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення громадяни мають бути впевнені у збереженні інвестованих коштів. Для цього ринки капіталу мають бути чесними та прозорими, і на них повинні дотримуватись інтереси інвесторів», - заявив Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Другий крок - імплементація в національне законодавство вимог основних напрямів і регламентів ЄС з питань протидії зловживанням з цінними паперами. Серед норм, які необхідно запровадити:

- розширення переліку заходів впливу, які може застосовувати регулятор ринку цінних паперів;

- гнучка й більш об'єктивна система визначення ступеня впливу і розміру фінансової санкції;

- можливість проведення повноцінних розслідувань;

- інститут інформаторів про вчинені або потенційні порушення законодавства;

- поява Угоди про врегулювання наслідків порушень законодавства;

- диверсифікація порушень законодавства за ступенем тяжкості.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини