Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держрегулятор розкритикував законопроекти про криптовалюту

2 листопада 2017, 16:22
196
0
Реклама

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила про своє несхвалення законопроектів «Про обіг криптовалют в Україні» (№ 7183 від 06.10.2017) і «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні» (№ 7183-1 від 10.10.2017).

Головні претензії регулятора до законопроектів спрямовані на термінологію, суть і держрегулювання криптовалют. Так, у Комісії зазначають, що використання терміна «криптовалюта» в законодавстві невиправдане, оскільки за своєю суттю це поняття є результатом фінансового інжинірингу і валюта тут ні до чого. У зв'язку з цим більш доцільне використання терміна «криптоодиниця».

Крім того, чиновники вважають недоцільним запропоноване законопроектами жорстке регулювання, оскільки на етапі глобальної невизначеності в питанні статусу криптовалют регулювання має відбуватися шляхом легалізації фінансовим регулятором конкретної криптоодиниці. Критеріями для такого визнання мають бути характер і кількість сторін здійснюваних операцій, системи її обліку й інші ознаки.

Нагадаємо, розробники законопроекту № 7183 визначили криптовалюту як програмний код, що є об'єктом права власності, здатний виступати засобом обміну. Відомості про криптовалюту вносяться і зберігаються в системі блокчейн як облікові одиниці поточної системи у вигляді даних (програмного коду). Згідно із законопроектом державне управління у сфері обігу криптовалюти покладається на НБУ. Водночас держава не нестиме жодних зобов'язань і гарантій, а також не відшкодовуватиме вартість криптовалюти в разі її знецінення або втрати з будь-яких інших причин.

Доопрацьований варіант ініціативи - законопроект № 7183-1 - пропонує не лише визначити правові межі бірж криптовалют і роботи майнерів (аж до нового пункту КВЕД), а й передбачити преференції користувачам ринку для стимулювання нової галузі - криптоекономіки. Сама ж криптовалюта, на думку авторів законопроекту, має стати фінансовим активом. Серед стимулів для розвитку галузі - пільгова тарифікація електроенергії для майнерів в індустріальних парках, а також спрощене оподаткування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини